33 aydın Burgazada'da da anıldı

Sivas Katliamı'nda yaşamını yitiren 33 aydını anmak için dün İstanbul Burgazada'da bir anma etkinliği gerçekleştirildi. TKP, NHKM ve PSAKD'nin katkılarıyla düzenlenen etkinlikte konuşmalar, dinleti ve belgesel gösterimi yapıldı.

2 Temmuz 1993'te Sivas'ta Madımak Oteli'nde yakılarak katledilen 33 aydınımız Türkiye'nin dört bir yanında olduğu gibi İstanbul Adalar'da da anıldı. Dün Burgazada'da bir çay bahçesinde "Sivas Davası'nda Zamanaşımını Tanımıyoruz - Karanlığa Meydan Okuyoruz" başlığı ile düzenlenen anma etkinliğe yaklaşık 150 kişi katıldı.

Etkinlik Sivas'ta katledilen 33 aydınımız ve 2 otel görevlisi anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından TKP üyesi ve yazar Asaf Güven Aksel ile Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Örgütlenme Sekreteri Atilla Özdemir birer konuşma yaptı. Asaf Güven Aksel yaptığı konuşmada, Sivas'ta aydınlarımızı katledenlerin bugün iktidarda olmalarınına dikkat çekti ve "aydınlarımızı yakanları iktidardan indirmenin bir yolunu bulamadığımız sürece Sivas'ın hesabını sormuş olmayacağız" dedi. Sivas'ta katledilenlerin bir inanç grubunun değil emeğin temsilcileri olduğuna işaret eden Aksel, anma etkinliklerinin önemli olduğunu ancak yetersiz olduğunu, ancak emeğin dünyasını yani sosyalizmi kurmak için mücadeleye omuz vererek anma etkinliklerinin ötesine geçilebileceğini dile getirdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Örgütlenme Sekreteri Atilla Özdemir ise konuşmasına Aziz Nesin'in dizeleri ile başladı. Katliamı yapan gericileri, katliam öncesinde gericilerin katliam hazırlıklarına göz yumanları, katliam günü seyirci kalanları ve o gün iktidarda olanları unutmadıklarını belirten Özdemir, Sivas'ın hesabını mutlaka soracaklarını ifade etti. PSAKD olarak Türkiye'nin dört bir yanında faaliyetlerini artarak sürdürdüklerini belirten Özdemir, bu mücadelenin sadece Alevilerin mücadelesi olmadığını, mücadelelerinin bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesi olduğunu dile getirdi.

Alevi köylerine zorla cami yapılmaya devam edildiğini, bir tane zorunlu din dersi yetmezmiş gibi 4+4+4 eğitim sistemi ile 3 tane daha seçmeli din dersinin müfredata eklendiğini hatırltan Özdemir, dindar nesiller yetiştirmek için iktidarın her şeyi yaptığını belirtti.

Aksel ve Özdemir'in konuşmalarının ardından bağlama sanatçısı Muzaffer Özdemir sahne aldı. Etkinliğe gelenlerin beğeni ile dinlediği Muzaffer Özdemir, şiir kitaplarını ve albümlerini de imzaladı.

Muzaffer Özdemir'in ardından PSAKD Ümraniye Şubesi Bağlama Topluluğu sahne aldı.

Müzik dinletisinin ardından Sivas 93 belgeselinin gösterimi yapıldı.

Etkinlik, Sivas'ın hesabının sorulması için mücadele kararlılığı ile sona erdi.

(soL - İstanbul)