18 yılda kurtulamadık!

Koruma Tarım İlaçları fabrikası depolarında 18 yıl önce ortaya çıkartılan ve ölümcül özelliği bulunan Benzen Hegzan Clorür (BHC) maddesi ölüm depolarında varlığını sürdürüyor.

soL (KOCAELİ) Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Kanbak, BHC sorununun halen ortada durduğuna değinerek, şunları söyledi: "BHC'leri Almanya'ya götürmek için iki yılda ancak izin işlemlerini bitirdik. Şu ana kadar 100 ton çıkartabildik geriye hala 2 bin 500-3 bin ton civarında BHC kaldı. Yurt dışına götürmek için 2 bin Euro destek aldık. Ancak, BHC'ler şahıs üzerinde görünmediği için vergiden düşürülmeyerek vergi kaçakçılığı muamelesi yapılıyor. Maliye ile olan sorun çözülmezse sistem durur ve BHC'leri dışarı çıkartmak için izin işlemlerini baştan yapmak zorunda kalırız. Okul ve hastane yapımları nasıl vergiden düşürülüyorsa çevre için verilen desteklerin de vergiden düşürülmesini istedik. Ama hâlâ bir cevap alamadık. Maliye bu konuda problem yaratırsa bu BHC'ler elimizde kalacak" dedi.

Dergi yayınıyla ortaya çıkmıştı
İnsan sağlığı açısından son derece tehlikeli olan, güneşle temas etmesi halinde zehir saçan ve 3. dünya ülkelerinde üretilmesi bile 1980'li yılların ilk yarısı sonunda yasaklanan BHC, Koruma Tarım İlaçlar fabrikasının daha önceki yıllarda ürettiği ancak satamadığı için elinde kalan bir atık maddesi.

Depolarda saklanan 3 bin ton BHC, o dönemde kentte aylık olarak yayımlanan Kartepe Dergisi'nce ''Ölüm Depoları'' başlığı altında yayımlanmış ve kamuoyunda büyük tepki yaratmıştı. Sorunu çözücü herhangi bir önlem alınmazken, dönemin fabrika sahibi Halil Bezmen hakkında da hiçbir işlem yapılmamıştı. Geçen dönemin Çevre ve Orman Bakanı olan AKP Kocaeli Milletvekili Osman Pepe'nin "mutlaka gönderilecek" dediği BHC'ler ile ilgili olarak halen bir işlem yapılamıyor olması ise son derece düşündürücü.