16 yaşında 17 yıl ceza

Adana'daki Newroz kutlamalarında jandarmaya taş attıkları gerekçesiyle yargılanan, yaşları 14 ile 17 arasında değişen 4 çocuğa 17,5 yıl hapis cezası verildi.

soL (HABER MERKEZİ) Adana'nın Seyhan İlçesi'ne bağlı Küçükdikili Beldesi'nde geçen yıl Newroz kutlamalarına katılan 4 çocuk "korsan gösteri yapmak" "lastik yakmak" ve "jandarmaya taş atmak" suçlamalarıyla 17,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Çocukların yaşı ise 17'yi geçmiyor.

Newroz gösterilerinde 13 çocuk tutuklanarak adliyeye sevk edilmiş 9'u beraat etmişti. Çocuklardan U.E. (14) E.T. (16) C.D. (16) ve H.Ç. (17) "Örgüt propagandası yapmak" suçundan 1'er yıl hapis cezasına mahkum edildi. Yaşlarının küçük olması nedeniyle U.E.'nin cezası 5 aya, diğerlerinin cezaları ise 6'şar ay 20'şer güne indirildi.

"Örgüt üyesi" suçundan U.E. 3 yıl 1 ay 15 gün, E.T., C.D. ve H.Ç. ise 4'er yıl 2'şer ay hapis cezasına çarptırıldı.

İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi Başkanı Ethem Açıkalın yaptığı açıklamada, çocuklara verilen bu cezalara tepki gösterdi. "13- 14 yaşındaki çocuklar nasıl olur da silahlı örgüt üyesi olabilir?" diye soran Açıkalın, "Bu çocukların, iddia edilen eylemlerin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama, davranışlarını yönlendirme yeteneklerinin gelişmiş olduğu ayrı ayrı alınan adli tıp raporlarında belirtilmiştir. Bu raporların yetersiz olduğunu daha öncede sayısız kez belirtmiştik. Bu yaştaki çocukların örgüt ve amacını bilmeleri mümkün olmadığı gibi örgüt talimatı ile bu suçu işlemlerinin de mümkün olmadığı kanısındayız" dedi.