"128 kişiydiler, zaten hepsini fişledik"

Dün öğlen saatlerinde Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde Hacettepe Store adlı mağazanın açılışına katılan rektör Uğur Erdener, TKP’li Öğrenciler tarafından protesto edildi. Rektör Erdener ve Genel Sekreter Turhan Menteş'in tavırları ise tepki topladı.

Hacettepe Üniversitesi’nde, üniversite logolu t-shirtler, kupalar ve çeşitli hediyelik eşyaların satışının yapıldığı “Hacettepe Store” mağazasının açılışı, bugün öğlen saatlerinde, Rektör Uğur Erdener, rektör yardımcıları ve idari heyetin katıldığı kokteyl ile yapıldı.

Mağazanın, öğrencilerin yoğunlukta olduğu yer ve zamanda yapılması nedeniyle, rektörlüğün yoğun güvenlik önlemleri aldığı gözlendi. Hacettepe Üniversitesi’nde daha önce, rektörlüğe yöneltilen “yandaşlık” suçlamaları ve rektörlüğün özellikle AKP hükümetine muhalif öğrencilere yönelik baskı politikaları nedeniyle Erdener birçok kez protesto edilmişti. Öğrencilerin tepkisinden çekindiği gözlenen heyet, töreni öğrencilerin oturdukları yerden uzakta, sessiz sedasız başlattı.

Rektörün gelmesi ile beraber bir grup öğrenci törenin yapıldığı alana girerek rektöre soracak soruları olduğunu söylediler. Sene başından itibaren Beytepe Kampüsü’nde siyaset yapan veya topluluklarda sosyal faaliyet yürüten öğrencilerin masa açmasına izin vermeyen, açılan masaları özel güvenlik zoruyla kapatan ve kapı önüne getirilen çevik kuvvet ekipleriyle korkutma politikası izleyen Rektör Uğur Erdener’in, soruları pişkin ve ciddiyetsiz bir üslupla geçiştirdiği görüldü. Sorular karşısında sinirlenerek cevap veremeyen rektörü savunmak, sürekli ismi Erdener ile birlikte anılan, üniversite genel sekreteri Turhan Menteş’e düştü. Menteş’in soruları cevaplamaktaki laubali tavrı, öğrencilerde tepki uyandırdı.

Rektör Erdener: 'Ben sizin için burada değilim'
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın gündeme getirdiği ve AKP hükümetinin uygulamaya sokmaya çalıştığı “Özgür ve Güvenli Üniversite” projesinin pilot bölgelerinden biri olan Hacettepe Üniversitesi’nde, bir süredir, özellikle solcu öğrencilere yönelik artarak süren bir baskı politikası yürütülüyor. Hacettepe rektörünün bu uygulamaları yürürlüğe koymak konusundaki istekliliği daha önce soL haber portalında da işlenmişti. Erdener’e yöneltilen sorular da bu proje ve uygulamalarına yönelik oldu.

Söz alan TKP’li bir öğrenci, AKP’nin Türkiye’yi ve üniversiteleri getirmeye çalıştığı yere işaret ederek, kendilerinin bu projeye bütünlüklü olarak karşı olduklarını belirtti. Erdener’e, bu projenin üniversiteleri karartacağı açık olmasına rağmen, kendisinin neden bu kadar sahiplendiği sorulduğunda ise, Erdener “Ben sizin için burada değilim” cevabını verdi.

Genel Sekreter Menteş: 'Zaten fişlendiniz!'
Öğrencilerin “Biz bu üniversitenin öğrencileriyiz, bize bir cevap vermeniz gerekiyor. Siz evet demiş olabilirsiniz ama bu üniversitenin oranı %90’ı aşkın öğrencisi AKP’ye hayır dedi” tepksini “Hani hayırcılar bu kadarcık mı?” diyerek yanıtladı. Kendisine, geçen sene yaşanan 69 öğrencinin gözaltına alınması ve kampüsün savaş alanına dönmesiyle sonuçlanan 26 Ekim olayları ve kampüse polis saldırısı sonrası yapılan, yüzlerce öğrencinin katıldığı protestolar hatırlatıldığında ise söze genel sekreter Menteş atıldı. “128 kişiydiler, zaten hepsi fişlendi” diyerek yapılan hukuksuzluğu akıl almaz bir yüzsüzlükle itiraf eden Menteş’in tavrı, kendisine verilen yandaşlık görevini ne kadar hakkıyla yerine getirdiği yorumlarına sebep oldu.

'Bu benim idarecilik anlayışım'
Erdener’e stand yasakları, açılan soruşturmalar ve komik gerekçeleri sorulduğunda ise, “Bu benim idarecilik anlayışım, Hacettepe böyle…” yanıtını vererek, herhangi bir stand açılması durumunda, açan öğrencilerin sonuçlarına katlanacağı tehdidini savurdu.

Bunun üzerine, üniversiteleri yandaş rektörlere, AKP’ye, cemaatlere dar edeceğini söyleyen TKP’li öğrenciler, bu tehditlerin kendilerini korkutmadığını, Rektör Uğur Erdener’in bundan sonra yapacaklarının hesabının sorulacağını duyurdular. Daha sonra “Üniversiteler bizimdir yobaza liboşa bırakmayız”, “AKP’li rektör istemiyoruz”, “Fethullah’a, Tayyip’e, AKP’ye geçit yok” sloganları atan öğrenciler, alkış ve ıslıklarla dağıldı. Etraftaki öğrencilerin de destek verdikleri gözlenirken, TKP’li öğrenciler kantinlerde ve çimlerde oturan öğrencilere de eylemin duyurusunu yaptılar ve "üniversiteleri AKP’ye dar edeceklerini" söylediler.

(soL - Ankara)