104 yıllık Tapu Kadastro binasına göz diktiler

Vakıflar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Tapu Kadastro Derneği 104 yıllık Tapu Kadastro binasına gözünü dikti. Binanın kime verileceği mahkeme kararıyla belirlenecek.

Sultanahmet’teki 104 yıllık tarihi Tapu Kadastro binası Vakıflar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Tapu Kadastro Derneği arasında krize neden oldu.

Hazine'ye ait binayı devralmak istiyorlar
Radikal'den Ercan Sarıkaya'nın haberine göre, Tapu Kadastro’nun ocağı olarak bilinen bina şu anda İstanbul Tapu Kadastro 2. Bölge Müdürlüğü’ne ev sahipliği yapıyor. Müdürlük, yakında binayı boşaltıp başka bir yere taşınacak. Vakıflar Genel Müdürlüğü, otel yapılacağı öne sürülen ve Hazine’ye ait binanın Vakıflar’a devredilmesi için İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı da istedi
Vakıflar, mahkemeye sunduğu dilekçede, “Mezkûr taşınmaz vakıf yolu ile meydana getirilmiş, korunması gerekli kültür varlığıdır. ‘Sultan Ahmet Hanı Salis Vakfı’ adına tescil edilsin” dedi. Dava sürerken devreye Kültür ve Turizm Bakanlığı girdi. Bakanlık, İbrahim Paşa Sarayı kalıntılarının üzerine yapılan binayı, Türk İslam Eserleri Müzesi bünyesine katmak için talip oldu.

Seyrantepe’ye yeni binasını yapacak olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de binayı başkanlık makamı yapmak istediği öne sürüldü.

Tapu Kadastro binasının 1908 yılında Maliye tarafından yaptırıldığını ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün inşaatla bir ilgisinin olmadığını belirten İstanbul Tapu Kadastrolular Dayanışma Derneği ise İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak, Vakıflar’ın açtığı davanın reddini istedi. Şimdi mahkeme binanın sahibinin kim olduğu ve nasıl değerlendirileceği yönünde karar verecek.

"Otel olmasın"
Binanın Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçmesi halinde otel olacağını belirten dernek başkanı Metin Yeşil, “Birileri para kazanacak diye neden tarihi binamız elimizden gitsin? Müze yapılması için elimizde yeterli kaynak ve doküman var. Otel olursa kamu bu eserden yararlanamaz” diye konuştu.

İbrahim Paşa Sarayı’nın yanında
Tapu Kadastro 2. Bölge Müdürlüğü binası, Türk İslam Eserleri Müzesi’ne dönüştürülen İbrahim Paşa Sarayı bahçesinde 1881’de inşa edilmiş. Dört katlı yapının altında Bizans tonozlarının üstüne kurulmuş sarnıçlar, ambarlar bulunuyor. Sultanahmet Camii ve Ayasofya Müzesi manzaralı binada 120’ye yakın ofis odası var.