Töre kurbanı Hatice Daşlı'nın ceset torbasıyla defnedilmesine tepki

Diyarbakır'da bir grup kadın töre cinayetine kurban giden 15 yaşındaki Hatice Daşlı'nın kefen yerine ceset torbasıyla defnedilmesine tepki gösterdi.

Aralarında BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ile kadın kuruluşu temsilcilerinin bulunduğu bir grup kadın, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde toplanarak geçtiğimiz günlede töre cinayetine kurban giden Hatice Daşlı'nın defnedildiği Yeniköy Mezarlığı'na yürümek istedi. Polisin izin vermemesi üzerine kadınlar küçük gruplar halinde mezarlığa ulaştı.Töre cinayetine kurban giden Daşlı'nın mezarına kefen serip, karanfil bıraktıkan kadınlar daha sonra basın açıklaması yaptı.

AA'nın haberine göre Kadın Destek Merkezi (KADEM) Temsilcisi Tülay Deniz burada yaptığı konuşmada, Hatice Daşlı'nın 13 yaşında evlendirildikten sonra evine geri döndüğünü ve kuzenlerinin tecavüzüne uğramasının ardından da öldürüldüğünü ifade ederek, Daşlı'nın kefensiz olarak ceset torbasıyla toprağa verildiğini anımsattı.

Daşlı'nın kefene konulmamasının kadın kimliğine yaklaşımı gösterdiğini söyleyen Deniz, şöyle dedi:

“Oysa ona tecavüz edenler, azmettirenler ve katledenler öldüklerinde beyaz kefene sarılacaktır. Feodal değer yargıları, toplumsal cinsiyet rolleri kadın katliamlarını meşrulaştırmakta ve süreklileştirmektedir. Taciz, tecavüz ve kadın katliamlarına karşı toplumsal refleksimizi gösterip politik ve ahlaklı toplum yaratmak istediğimizi vurguluyoruz. Kadınlar olarak herkesi tecavüzlere kadın katliamlarına karşı güçlü refleks göstermeye çağırıyoruz.”

İstemediği kişiyle zorla evlendirilmişti
Batman Çayı'nda cesedi bulunan ve 4 aylık hamile olduğu belirlenen 15 yaşındaki Hatice Daşlı'nın töre cinayetine kurban gittiği ortaya çıkmış, Daşlı'nın, istemediği bir kişiyle zorla evlendirildiği, bir yıl evli kaldıktan sonra şiddetli geçimsizlik gerekçesiyle eşinden ayrılarak Diyarbakır merkezde oturan ailesinin yanına geri döndüğü öğrenilmişti.

Daşlı'nın, bu sırada tecavüze uğradığı ve hamile kaldığının anlaşılması üzerine aile büyüklerinin aldığı kararla öldürülmüştü. Olaya ilişkin gözaltına alınan 7 kişiden, Daşlı'nın dedesi G.D. azmettirici, amcaları H.D. ve E.D. ise cinayeti işledikleri iddiasıyla tutuklanmıştı.