THY emekçisi kadınlardan 8 Mart etkinliği

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde THY emekçisi kadınlarla dayanışma etkinliği düzenlendi.

Türk Hava Yolları’nda (THY) işe geri dönüş mücadelesi veren Hava İş Sendikası üyesi kadın işçiler Dünya Kadınlar Günü’nde direnişte bulunan diğer kadın işçilerle kucaklaştı. 285 gündür THY’nin Dış Hatlar bölümünde direnen emekçilerin dün direniş alanında düzenlediği etkinliğe birçok emek dostu ve işçinin yanı sıra aileleri de katıldı.

Etkinlikte konuşma yapan Hava İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Simay Çekem, kadınların yüzyıllarca söz ve karar sahibi olmak için çoğu ölümle sonuçlanan mücadeleler verdiklerini belirtti.

Çekem, toplumsal yargılar ve yasalarda geri planda olan kadın haklarının sözde sosyal güvence adına çıkarılan torba yasalarla yok edildiğini kaydetti. Taşeronun kontrol edilemez bir şekilde büyüdüğünü ifade eden Çekem, emeğinden eşitsiz ve adaletsiz oranda yararlanılan kesimin en fazla kadın emekçiler olduğunu vurguladı. Çekem, kadınları ucuz iş gücü olarak gören, güvencesiz ve taşeron çalışmaya mahkum eden zihniyete karşı birleşmekten ve direnmekten başka çare olmadığını dile getirdi.

Sendikal Güçbirliği Platformu da işçileri yalnız bırakmadı. Platform adına açıklamada bulunan Neslihan Nakaş, kadınların hem evde hem de işyerlerinde sömürüye uğradıklarını belirtti. Kriz dönemlerinde ilk işten atılanların kadın emekçiler olduğunu anımsatan Nakaş, THY direnişçilerine destek olmaya devam edeceklerini ifade etti.

"Kadın mücadelesi büyüyor"
Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası adına konuşma yapan Arzu Çerkezoğlu ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün yıldönümünde kadınların kazanılmış hakların gaspedilerek çalışma koşullarının yüzlerce yıl geriye götürülmek istendiğine dikkat çekti. Çerkezoğlu, işçilerin emeğini ihale masalarında satmak isteyenlere, grev hakkını gaspetmek isteyenlere karşı Türkiye’nin her yerinde mücadelenin büyüdüğünü vurguladı.

Çerkezoğlu’ndan sonra söz alan sanatçı Pınar Aydınlar ise konuşmasında şunları söyledi, “İşçileri bölmek isteyenler, arabalara çarpı işareti yapanlar, işçileri biber gazı ile gözaltına alıp işkence yapanlar bilmelidir ki tarihte son sözü direnenler söyler. Direne direne kazanacağız.”

DİSK eski Başkanı ve CHP milletvekili Süleyman Çelebi’de konuşmasında en anlamlı 8 Mart etkinliğinin THY’nin direniş alanında yapıldığını ifade etti.

Yapılan konuşmaların ardından sözü direnişlerini sürdüren kadın emekçiler aldı. DHL işçisi Dilek Işıltepe, işçilerin hep beraber bir araya gelerek verecekleri mücadele ile direnişlerini kazanacaklarını söyledi.

"Benim mücadelem haklı ve onurlu bir mücadele"
390 gündür direnişteki HEY Tekstil işçisi Zeynep Gültekin ise direniş sürecinde bir çok baskıya, gözaltıya uğradıklarını belirtti. Kadın olarak direnmenin zorluklarından bahseden Gültekin, direnişe başladığı gün eşinin ve babasının ona karşı çıktığını anlattı. Gültekin kendisine “Kadın başına hak aramak sana mı kalmış” denildiğini ifade etti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önüne kendini zincirlediğinde ise babasının ona küstüğünü anlatan Gültekin, “Birgün o da beni anlayacak. Benim mücadelem haklı ve onurlu bir mücadele. Bizim patronumuz bir kadın. Kadın emeğini sömürüyor. Bizim çalıştığımız yerde kadınlar hamile oldukları için işten atılıyordu. İşte biz hakkımızı almak için ve bütün bu olumsuzluklara karşı çıktığımız için direniyoruz.” Şeklinde konuştu.

Etkinlik Grup Emeğe Ezgi ve THY İşçileri Korosu’nun müzik dinletisi ile sona erdi.

(soL-İstanbul)