Suudi Arabistan'da kadınlar için tecrit şehirleri

Suudi Arabistan kadınları tecrit etmenin bir yolunu daha buldu: Kadın-şehirler. Gerekçe ise, "kadınların çalışma isteği ile şeriatı hükümlerini uyumlulaştırmak" olarak gösteriliyor.

Russia Today'in haberine göre, Suudi Arabistan'da sadece kadınlara yönelik bir şehrin kurulacağı açıklandı. Suudi Arabistan bu uygulama ile kadının çalışmaya yönelik isteğini Şer'i hukuk ile ters düşmeden gerçekleştirmek istiyor. Hafuf şehrinde kurulacak olan bu kadın-şehir tek kent olmayacak. Kadınların patron ve işçi konumunda olacağı şehrin inşaatına önümüzdeki yıl başlanacak.

Suudi Sanayi Mülkleri Dairesi’nin (Modon) girişimiyle tasarlanan bu proje önümüzdeki yıl başlamış olacak. Sadece kadınlara yönelik yapılacak şehrin, ülkenin doğusunda bulunan Hafuf şehrinde olacağı ve buraya 500 milyon riyallik (133 milyon Amerikan doları) yatırımın yapılacağı belirtiliyor. Tekstil, kimya ve gıda sektörlerinde yapılacak yatırımların 5 bin iş olanağı sağlayacağı da belirtilenler arasında. Suudi Arabistan'ın Hafuf kentinde kurulacak olan bu şehirde şirketlerin yöneticileri ve çalışanları sadece kadınlardan oluşacak. Böylelikle Körfez Krallığı Şer'i hukuka göre "modern çağın kadınını" istihdam etmiş olacak.

Şer'i hukuk, Suudi Arabistan'da kadınların ev işlerini aksatacakları sebebiyle iş gücüne katılmasına izin vermiyor. Bazı verilere göre, kadınların yüzde 15'i iş gücüne katılıyor. Modon planı ile birlikte planlanan daha çok kadının işgücüne katılması.

El İktisadiye gazetesine konuşan Modon Yardımcı Direktörü Salih el Raşid, “Eminim kadınlar birçok açıdan verimliliklerini ortaya koyabilir ve kendi ilgi alanları, doğaları ve yeteneklerine en uygun sektörleri belirleyebilir” derken, Hafuf dışında başka yerlerde de kadınlara özel şehirlerin kurulabileceğini de belirtiyor.

Kadınlara yönelik şehir kurulacağı açıklamasıyla kadınları "üretime" dahil edecek olan sisteme ek olarak, Kral Abdullah 2015'deki yerel seçimlerde kadına oy kullanma ve seçimlere katılma "hakkı" tanıdı ve ilk defa Londra Olimpiyat Oyunlarına kadın sporcular katıldı.

Ayrıca, kadınların araba kullanmasının yasak olduğu tek ülke konumunda olan Suudi Arabistan'da kadınlar araba kullandıkları için kırbaç cezası alabiliyor.

(soL-Kadın)