Sığınma evlerindeki kadınların 'seçme hakkı' gasp ediliyor

128 sığınma evinde kalan yaklaşık 2 bin 500 kadın, Cumhurbaşkanlığı için oy kullanamayacak. Sebep Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile YSK'nın, güvenli oy kullanımı için bir düzenleme yapmaması.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre yaklaşık 2 bin 500 kadın, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy kullanamayacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı doğrultusunda sığınma evlerindeki kadınların güvenli bir şekilde oy kullanmasına dair hiçbir düzenleme yapılmazken, bu kadınlar yok sayılarak oy kullanma hakları tamamen gasp edildi.

Yerel seçimlerde de oy kullandırtmadılar
Geçtiğimiz yerel seçimlerde de sığınma evlerindeki kadınlara oy kullandırtmayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu hukuksuz düzenlemeye devam ediyor. Yerel seçimlerde oy kullanması sağlanmayan sığınma evlerindeki kadınlar için "can güvenliğinin sağlanabilmesi ve adreslerinin gizli tutulabilmesi için" açıklaması yapılmıştı.

Bakan Ayşenur İslam yerel seçimlerde ” Onların herhangi bir sandığa kayıtlarının yapılması, yerlerinin ifşa edilmesi anlamına geleceği için onları ne yazık ki herhangi bir sandığa kaydettiremiyoruz. Bu durumdaki arkadaşlarımızın oy kullanması ne yazık ki bu seçimde mümkün olmayacak” demişti.

Öte yandan AKP'li yıllarda bakanlığın ve belediyelerin açtığı kadın sığınma evleri için prosedüre uyulmamış, yer bilgileri gizli kalması gereken bu kurumlar için açılış törenleri dahi yapılmıştı.

Devlet koruması altındayken can güvenliklerini sağlama iddiasıyla seçmen kimlikleri yok sayılan kadınlar ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın iddialarının aksine, tedbir altındayken de öldürülmeye devam ediyor.

Henüz 15 gün önce Çanakkale'de devlet koruması altındaki 21 yaşındaki Şefika Söylemez, boşanmak istediği eşi tarafından öldürülmüştü.