Savcı: Kadın öldürdüler, tutuklamayın Hakim Bey

Sevda Kaya, 2011’de öldürüldü. Onu öldürenlere ise ancak bir yıl sonra dava açılabildi. Bu arada kanıtlar ortadan kaldırıldı. Davanın 23 Ocak’taki duruşmasında, savcı sanıklara kasten adam öldürmekten ceza verilmesini istedi ancak tutuklama istemedi.

Nurettin Öztatar

Sevda Kaya’yı “aile içinde” infaz eden imam nikahlı eşi, kayınpederi ve kaynanasının “kasten adam öldürmek”ten cezalandırılması istendi. Buna rağmen, ne TCK’nın kasten adam öldürmeyi düzenleyen maddesinden yargılanmasını isteyen savcı tutuklama talebinde bulundu ne de mahkeme avukatın tutklama talebini kabul etti.

Sevda, 7 Kasım 2011’de vurulduğunda 20 yaşındaydı. 10 gün sonra yaşamını yitirdi. Cinayeti işleyenlere “katil ve silah bulunamaması” iddiasıyla tam bir yıl dava açılmadı. Dava açılabilmesi için Sevda’nın anne ve babasının televizyonlara çıkması beklendi! Basın konuyla ilgilenmeye başlayınca apar topar dava açıldı.

Kurban bayramında vuruldu
Depremin vurduğu Van’ın Erciş ilçesinde 20 yaşındaki Sevda Kaya, 27 yaşındaki Alim Yıldız’la imam nikahı ile evlendikten 28 gün sonra, imam nikahlı eşinin evinde, Kurban Bayra-mı’nın ikinci günü vurulmuştu. Vurulmadan 15 dakika önce, Sevda’nın babası ve amca oğulları, Sevda’nın kayınpederi ile bayramlaşmaya gelmiş, deprem nedeniyle evin bahçesinde kurulan çadırda bayramlaşmışlardı. Sevda’nın babası ve amca oğulları çadırdan ayrılırken, amcaoğlu Sevda’nın elini sıkmak istemiş, Sevda ürkerek geri kaçmıştı. Ardından da Sevda vuruldu. Cinayetin ardından katili/katilleri tutuklayacak savcı “deprem nedeniyle” bulunamadı.

Failler ve kanıtlar yok oldu!
Sevda’nın öldürülmesi üzerine Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada ise ilginç bir şekilde hiçbir kanıt bulunamadı. Sevda’yı öldürmek için kullanılan silah, mermi çekirdeği, vuran kişi “yok olmuştu.”

Bu belirsizliklerle başlayan davanın 23 Ocak’taki duruşmasında ise Savcı, Sevda Kaya’nın eşi A.Y, kayınpederi A.Y ve kaynanası A.Y. için, Sevda Kaya’yı aile içi infaz ettikleri iddiasıyla “kasten adam öldürmek” suçundan cezalandırılmalarını istedi. Ancak mahkeme, sanıkların tutuklanmalarına dahi gerek görmedi. Sanıkları tutuklamayan mahkemenin aldığı tek karar ise Avukat Müjde Tozbey Erden hakkında söylemediği sözler nedeniyle suç duyurusunda bulunulması olmuştu.

İhmaller, eksik soruşturma
Duruşmayla ilgili görüştüğümüz, Sevda Kaya’nın ailesinin avukatı, Van Barosu Kadın Hakları Danışma Merkezi’nden Avukat Müjde Tozbey Erden, Sevda’nın öldürülmesine ilişkin taraflı/tarafsız veya ihmal ile yürütülen soruşturma sonucunda bir çok delile ulaşılamadığını söyledi. “Her cinayet soruşturmasında ilk yapılan şey, cinayet mahalinin aranması iken, Sevda’nın öldürülmesinden hemen sonra evin içinde veya bahçede arama yapılmamış, öldürülmesinde kullanılan silaha ve mermi çekirdeğine dahi ulaşılamamıştır” diyen Erden, öldürme ihtimali olan imam nikahlı eşi ve eşinin ailesinin iki hafta boyunca tanık olarak bile ifadelerinin alınmadığına dikkat çekti. Böylece katillerin ve tanıkların toparlanması, birlikte hareket etmesi için zaman kazandırıldığını söyleyen Erden, bilerek veya bilmeyerek yürütülen eksik soruşturma sonucunda, delillerin karartılmasına olanak sağlandığını vurguladı.

Mücadele çok yönlü
“Kamuoyu tarafından sahiplenen davalarda şekli olarak cezalar istenmekte, sanıkların cezalarını çekmeleri konusunda ise bir mücadele yürümemektedir” diyerek sözlerini sürdüren Erden şunları söyledi: “Sevda’nın öldürülmesinden bu yana ailesinin ve vekili olarak benim yürüttüğüm mücadele sadece öldürenlere karşı değil, adli makamların eksik soruşturma yürütmesi, asıl failleri bulma, cezalandırma, sonraki suçları önleme gayretleri içerisinde olmamaları nedeniyle de adli makamlara, savcılığa, mahkemeye karşı da devam ediyor.”

Gözaltına bile alınmadılar
Soruşturma dosyasına göre aile içi infaz edilen Sevda Kaya’yı eşi, kayınpederi ve kaynanasının öldürdüğünün el içi svap örneklerinden anlaşılmasına rağmen, sanıkların gözaltına dahi alınmadıklarını söyleyen Avukat Müjde Tozbey Erden, “Hatta tarafımızca katillerin tutuklanmaları, olay yerinin incelenmesi, tutunakları tutan kolluk görevlilerinin ve tanıklarımızın dinlenmesi vb. tevzii tahkikat taleplerimizin hiçbiri mahkeme heyeti tarafından kabul edilmedi” diye konuştu.

Savcı tarafından, dava boyunca talep ettikleri yönde bir ceza istenmesinin olumlu olduğunu vurgulayan Erden, “Ancak çok önemli olan başka bir husus halen eksik kalmıştır. Yani Sevda’nın imam nikahlı eşi, kayınpederi ve kaynanasının tutuklanmaları” diye konuştu.

“Bu durum sanıkların karar verilinceye kadar kaçmalarına ve ortadan kaybolmalarına yol açacaktır” uyarısında bulunan Erden, sanıkların kaçmasını önlemek için de savcılığın halen tedbir almak istememesinin, soruşturma boyunca yapılan ihmalkarlığın devam edeceğini gösterdiğini belirtti.