Şanlıurfa'da kadınlar neden intihar ediyor?

Şanlıurfa'da 2009 yılında toplam 5 kadın intihar ederken, 2011'in ilk 6 ayında 149 kadın intihar etti. Aşiret ve tarikatların oldukça güçlü olduğu şehirde geleneksel baskıların dışında, Suriye'den yapılan kuma ticaretinin de intiharlarda etkili olduğu belirtiliyor.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından hazırlanan rapora göre, Şanlıurfa'da 2009'da 5 olan intihar sayısı 2010'da 124, 2011'in ilk altı ayında ise 149'a yükseldi. Yapılan araştırma aile, aşiretler ve dinsel yapıların intiharlara gerekçe oluşturduğunu gösterirken, bölgede yaşayanlar Suriye ile yapılan "kuma ticareti" gerçeğine işaret ediyor.

Aile, aşiret ve dinsel baskı
Raporda intiharlarla ilgili dikkat çekici bulgular yer alıyor. Kadınların en fazla intihar girişiminde bulunduğu yaş aralığının 15–25 arası olduğu ve 40 yaş üzerinde intiharlarda ise "kuma" getirilmesinin en çok kayda giren intihar gerekçesi olduğu belirtiliyor. Genç kadınlardaki intihar eğiliminde kuşak çatışması, aile, aşiret baskısı, din gibi faktörlerin etkili olduğu belirtiliyor.

Raporda ayrıca, BDP'nin güçlü olduğu Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde ise intihar vak'asına rastlanmadığı bilgisi yer alıyor.

Suriye'den "ucuz kuma ithalatı"
Şanlıurfa'nın Akçakale, Ceylanpınar, Harran, Viranşehir ve Suruç ile Mardin'in Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerine son yıllarda Suriye'den gelen kadınların sayısında artış görüldüğü belirtiliyor. Suriye'den getirilen kadınları belli bir 'başlık parası' fiyatıyla satan simsarların oluşturduğu bir pazarın yıllardır bölgede bulunduğu biliniyor. Suriye’nin Kamışlı, Haseki ve Amudi kentlerinde açılan bürolarda 20-25 yaş grubu kadınlar için 10 bin TL, 25-30 yaş grubu kadınlar için 7 bin 500 TL, 30 ve üzeri için ise 5 bin TL istenildiği belirtiliyor.

Suriye ile vizeler kaldırılmadan önce "sınır ötesi bayramlaşma" günlerinde bölgeye yapılan geçişlerde "kuma" ticaretinin yapıldığı, vizesiz ve pasaportsuz geçiş ile birlikte "kuma" ticaretinin artış gösterdiği belirtiliyor.

(soL - Kadın)