Patronlar icazet vermezse, kadına izin, çocuğa süt yok!

Bir TV programına katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, izleyicilerden gelen bir soruya verdiği yanıtla yasaların kimin çıkarını gözeterek yasalaştığı ve uygulandığını gözler önüne serdi.

Gülben Ergen’in TRT’deki programına konuk olan Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a izleyicilerden daha önce gelmiş olan sorular yöneltildi. Çok sayıda izleyicinin ortak sorusu ise doğum sonrası izinlerle ilgiliydi.

“Sağlık Bakanlığı en az altı ay sadece anne sütü derken, annelere doğum sonrası sadece 2 ay izin verilmesi bu durumla çelişmiyor mu? Bu duruma bir çözüm getirilecek mi?” şeklinde özetlenebilecek izleyici sorularına Recep Akdağ’ın verdiği yanıt bir hayli manidardı. Akdağ cevabında “Ancak doğum izninin daha fazla uzatılması kadın istihdamını olumsuz etkiler. Özellikle özel sektörde, madem kadın çalışan o kadar süre işinden ayrı kalacak, öyleyse ben de onu işe almayayım düşüncesi hakim olur. Kaldı ki ücretsiz izin diye birşey var. Arzu eden bu izni kullanabilir” dedi.

Patronlar izin vermediği için doğum yapan kadın, 2 ay sonra işe dönmek veya çalışma hayatından tamamen çekilmek durumunda kalmaktadır. 2 yıl ücretli doğum izni olan ülkelerde, kadın çalışanın işine aynı koşullarla geri dönmesi de yine konulmuş yasalar ve yaptırımlarla çalışan lehine kontrol altına alınmaktadır.

(soL - Kadın)