N.Ç. skandalı panelde tartışılacak

Her ay yapılacak "Kadın ve Ülke Sohbetleri" tartışmalarının ilki, 20 Kasım'da NHKM'de gerçekleştirilecek. Panel ve ardından forum bölümlerinden oluşacak etkinlikte, kamuoyunda geniş yankı uyandıran N.Ç. davası ekseninde kadınlara yönelik artan şiddet ve baskıların ideolojik zemini sorgulanacak.

"II. Cumhuriyet'in 'muhtaç kadın'ı yaratılırken: Gericiliğin son kurbanı N.Ç." başlığıyla düzenlenen toplantının panel bölümünde TKP MK üyesi Zehra Güner, Avukat Yelda Koçak, Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Zeynep Beşpınar konuşmacı olarak yer alacak.

Mardin'de 13 yaşındaki N.Ç.'ye şiddet ve tehdit kullanarak tecavüz eden 26 sanık, yerel mahkeme tarafından alt sınırdan cezaya çarptırılmış, kararda genç kızın tecavüze "rıza" gösterdiği iddiası ceza indirimine gerekçe olarak öne sürülmüştü. Yargıtay 14. Ceza Dairesi de 26 erkeğe “15 yaşından küçük biriyle rızasıyla birlikte olmak” suçundan verilen indirimli cezayı onamış, “reşit olmayan mağdureyi rızasıyla alıkoymak” suçunun zaman aşımına girdiği yorumunu da yerinde bulmuştu. Böylece sanıklar, zamanaşımı sayesinde 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezalarından kurtulmuştu. Kararı onaylayan Yargıtay 14. Ceza Dairesi Başkanı Fevzi Elmas ise kamuoyunda doğan tepkilere "Bu karar yaygarayla değiştirilemez" sözleriyle yanıt vermişti.

N.Ç. skandalına benzer pek çok olayın geçmişte de yaşandığı biliniyor. Yargının son kararı ise suçluları ödüllendirerek yeni tecavüzleri teşvik edeceği yorumlarına neden oldu. Öte yandan, yaşanan skandal kadına yönelik artan baskı ve şiddetin boyutları hakkında fikir veren bir örnek niteliği taşıyor.

20 Kasım Pazar günü saat 18.00'de İstanbul Kadıköy'deki Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde yapılacak panel ve forumda, N.Ç. olayı gibi örnekleri üreten ideolojik ve toplumsal zemin tartışmaya açılacak.

(soL - İstanbul)