N.Ç. davasında utanç kararı: Mahkeme 'rızası var' diyerek sanıklara alt sınırdan ceza verdi!

N.Ç. davasında mahkeme sanıklara 5 ile 9 yıl arasında değişen hapis cezaları verdi. Mahkeme heyeti "rızası var" diyerek cezaları en alt sınırdan verdi.

Mardin'de 10 yıldır devam eden ve "utanç davası" olarak bilinen N.Ç. davası, Yargıtay'ın bozma kararından sonra yeniden görüldü. Bugünkü duruşmada 25 sanığa 5 ile 9 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Cezaların N.Ç.'nin "rızası" olduğu gerekçesiyle alt sınırdan verildiği belirtildi.

Mardin'de N.Ç. adlı kızın 2002 yılında 13 yaşındayken 24 kişinin tecavüzüne uğraması nedeniyle açılan ve 10 yılda yerel mahkemenin verdiği kararı, Yargıtay kısmi olarak bozdu. Bu nedenle Mardin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen davaya devam edildi. 5'i tutuklu 25 sanıktan hiç birinin bulunmadığı duruşmada, N.Ç.'nin avukatlarından Erdal Kuzu, Şeyma Ürper Gökçe ile sanık avukatları katıldı. Duruşma, N.Ç'nin yaşının küçük olması nedeniyle gizli oturumla yapıldı.

"Rızası var" diyerek cezalar alt sınırdan!
Duruşmada, N.Ç.'ye tecavüz etmek ve pazarlamak suçlarından yargılanan tutuklu ve tutuksuz toplam 25 sanığa 5 ile 9 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Cezaların N.Ç'nin rızası olduğu gerekçesiyle alt sınırdan verildiği belirtildi.

"Rızası var demek kabul edilemez"
Duruşmanın ardından açıklama yapan N.Ç'nin avukatlarından İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, 10 yıldır devam eden yargılamanın nihayet bittiğini söyledi. Kuzu, "Hala küçük yaştaki çocukta rızanın var olduğunu kabul ederek bunun üzerinden bir hüküm verilmesi üzücü. Mahkeme cezaları artırma yoluna gitti ama küçük bir çocuğa yapılan bu muamelede küçük çocuğun rızasını var olduğunu kabul etmesi bize göre kabul edilmez bir durumdur" dedi.

Kuzu, "15 yaşından küçük bir çocukta rıza olur mu? Türkiye toplumu yakından takip ediyordu bu davayı. Bu anlamda yine vicdanlar biraz yaralandı. Çünkü tarihin hiçbir evresinde sanığın hiçbir noktasında küçük bir çocukta rızanın olduğu kabul edilemez. Bu anlamda mahkeme kararı eleştiriye açık. Bizler de temyiz haklarımızı tekrar kullanacağız" diye konuştu.

"Yargıtay tekrar bozabilir"
N.Ç'nin avukatlarından Şeyma Ürper Gökçe, "Verilecek olan bu karar Türkiye'de 18 yaş altındaki bütün çocukların korunması için emsal teşkil edilecekti. Ancak burada verilen karar ne bizi, ne de kamuoyu vicdanını tatmin edecek bir karar değildir. Karara yapılabilecek bir itirazda Yargıtay'da bozuma gidilmesi ihtimali de var" dedi.