Mahkeme Walmart’ı haklı çıkardı

Amerikan tarihinin en büyük kadına ayrımcılık davalarından Walmart davası kadın çalışanların aleyhine verilen kararla sonuçlandı.

Dünyanın en büyük perakende satış şirketlerinden Walmart 10 yıl önce bir grup kadın çalışanı tarafından cinsiyet ayrımcılığı suçlamasıyla dava edilmişti. Walmart çalışanı Betty Dukes ve beş kadının 2001'de erkek çalışanlara daha fazla maaş verildiğini kanıt göstererek açtığı davanın sonucu 1,6 milyon çalışanı ilgilendiriyordu. 1999 yılında Stephanie Odle’nin cinsiyet ayrımı yapıldığı şikayeti üzerine işte çıkarılmasıyla başlayan süreçte şirketin erkek işçilerin ‘ailevi’ sorumlulukları olduğu gerekçesiyle kadın işçilere nazaran 10 bin dolar daha fazla ücret verdiği ifade edilmişti.

San Francisco’da yerel mahkemenin kabul ettiği davayı temyize götüren Walmart, yüksek mahkemeye ülke çapındaki 3 bin 400 faklı mağazada, farklı işlerde çalışan ve farklı yöneticileri bulunan kadınların tek bir dava açacak kadar ortak yönleri bulunmadığını belirtti. Yüksek mahkeme Walmart'ın savunmasını kabul etti ve şirket lehine karar verdi. Walmart davayı kaybetseydi milyarlarca dolar zarar edecekti, bu sonuçla çalışan kadınlar sadece kendi durumlarına özel dava açabilecekler.

(soL-Kadın)