Kürtaj yasağı 68 bin kadının ölümüne neden oluyor!

Başbakan Erdoğan’ın yasaklanması için talimat verdiği kürtaja ilişkin bir açıklama yapan Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği, yasağın dünya genelinde 68 bin kadının ölümüne neden olduğunu dile getirdi.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği kürtajın yasaklanmasının gündemde olduğu bir süreçte yaptığı açıklamada, yasağın olası sonuçlarını gözler önüne serdi.

Güvenli olmayan düşükler dolayısıyla her 8 dakikada bir kadın ölüyor

Derneğin açıklamasına göre, yasaklamalar nedeni ile düşüklerin 19 milyonu güvenli olmayan koşullarda gerçekleşiyor. Güvenli olmayan düşüklere bağlı olarak dünyada her sekiz dakikada bir kadın ölüyor ve güvenli olmayan düşükler dünyadaki anne ölümlerinin yüzde 13’üne, her yıl 68 bin kadının ölümüne, 5,3 milyon kadının hastalık ve sakatlığına neden oluyor.

Kürtaj yasağının olmadığı Türkiye’de anne ölümleri içinde düşüğün payının yalnızca yüzde 2 olduğunun belirtildiği açıklamada, "Dünyada düşüğün anne ölümleri içindeki payının %13 olduğu hatırlanacak olursa bu durumun Türkiye açısından bir başarı olarak değerlendirilmesi gerekir” denildi.

"Yasak ölüm getirir"
“İsteyerek düşüklerin yasa dışı olarak yapılması durumunda, kadın sağlığında yaratacağı ciddi sonuçlar bilinen bilimsel gerçeklerdir” denilen açıklamada Anne sağlığı göstergelerinin gereği, 1983 yılında, Türkiye’de 10 haftaya kadar olan isteyerek düşüklere yasal olarak izin verildiği hatırlatıldı.

Kürtaj serbest bırakıldığından bu yana kadın ölümleri azaldı
Derneğin elindeki verilere göre Türkiye’de 10 haftaya kadar kürtajın serbest bırakılmasından bu yana

- Kürtajlar 3 kat azaldı
- Anne ölüm hızı 6 kat azaldı
- Modern aile planlaması yöntem kullanımı 2 kat arttı
- Kadınların yaşam süresi 14 yıl arttı
- Dünyada 8 anne ölümünden biri sağlıksız kürtajlardan oluşmakta iken, Türkiye’de ise sadece 50 anne ölümünden birinin nedeni sağlıksız kürtaj
- 1950’li yıllarda anne ölümlerinin yaklaşık yarısı düşükler nedeni ile iken, bugün sadece anne ölümlerinin %2’si güvenli olmayan düşükler nedeni ile
- Güvenli olmayan düşüklere bağlı ölüm ve sakatlıklar sağlık gündeminden çıktı
- Kürtajın yasaklanması anne ölümlerini ciddi biçimde artıracaktır

(soL - Haber Merkezi)