Kürtaj gemisi yollarda

Dünyanın pek çok ülkesinde yasak olan kürtaj için, Hollanda menşeili bir yardım örgütü olan Woman on Waves, Hollanda kanunlarının geçerli olduğu su sınırlarında kürtaj hizmeti veriyor.

Dünyanın pek çok ülkesinde yasak olan kürtaj için, Hollanda menşeili bir yardım örgütü olan Woman on Waves, Hollanda kanunlarının geçerli olduğu su sınırlarında kürtaj hizmeti veriyor.

Women on Waves (Dalgaların Üzerindeki Kadınlar - WoW), bir gemiyle kürtajın yasa dışı olduğu ülkelere yelken açıyor. Erken tıbbi kürtaj işlemleri, geminin de yardımıyla profesyonel ve yasal bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.

1999 yılında jinekolog Rebecca Gomperts tarafından kurulan Hollandalı örgüt, kar amacı gütmüyor.

(Rebecca Gomperts)

Ulusal ceza mevzuatının uygulanma alanı ve dolayısıyla kürtaj yasası, yalnızca o ülkenin su sınırları dahilinde geçerli olduğundan, 12 deniz mili azami sınırının dışında (veya gemiyle 2 saat uzaklıkta) kalındığında gemide Hollanda kanunları geçerli oluyor, bu yüzden de kürtaj faaliyeti yasal kabul ediliyor.

WoW, bir ülkeyi ziyaret ettiğinde, üreme sağlığı ve kürtaj hizmeti almak isteyen kadınlar randevu alıyor. Gemiye binen kadınlar uluslararası sulara açılıyor, ve Hollanda kanunları çerçevesinde burada kürtaj olabiliyor.

Dünya genelinde milyonlarca kadın gebeliklerine güvenli ve etkili bir şekilde son vermek için Mifepristone ve Misoprostol etken maddeli ilaçlarını kullanıyor. Bu yüzden bahsi geçen ilaçlar, 2005 yılından bu yana Dünya Sağlık Örgütü’nün "Temel İlaçlar" listesinde bulunuyor, WoW da bu ilaçlarla hizmet veriyor.

Öte yandan, dünyanın çeşitli ülkelerinden bu ilaçlara ulaşmak isteyen kadınlar için durum çok da kolay değil. İlaçlara ulaşmak isteyen kadınların, WoW'un internet sitesi üzerinden 90 Euro ödeme yapması gerekiyor. Bu ödemenin, kürtaj hizmetinin gemide sağlanmasının devamlılığı için bağış niteliğinde olduğu belirtilse de, kürtaja ihtiyaç duyan kadınların yoksulluk göstergeleri düşünüldüğünde, ortaya gözden kaçırılamayacak bir problem çıkıyor.
WoW, sitesinde bu ödemeyi karşılayamayan kadınların, kendilerine özel olarak durumlarını yazması yönünde bir talepte bulunuyor.

Aşağıdaki haritada, dünya üzerindeki kürtaj uygulamasının ulaşılabilirliği resmediliyor.

Turuncu ile renklendirilen alanlarda kürtaj illegal ancak tıbbi düşük(abortus) ilaçlarına rahatlıkla ulaşılabiliyor.
Lacivert ile renklendirilen alanlarda kürtaj yasal olarak uygulanıyor.
Pembe ile renklendirilen alanlarda ise kürtaj illegal ve tıbbi düşük ilaçlarına da ulaşılamıyor.

WoW, İrlanda’da (2001), Polonya’da (2003), Portekiz’de (2004), İspanya’da (2008) ve Fas’ta (2012) yürüttüğü kampanyalarla ses getirmişti.

Her yıl 68 bin kadın kürtaj yasakları nedeniyle ölüyor
Dünya Sağlık Örgüt(WHO), dünyada her yıl, 210 milyon civarında gebelik meydana geldiğini, bunların yaklaşık 1/3’ünün istenmeden oluştuğunu belirtiyor. Meydana gelen gebeliklerin 46 milyonu isteyerek düşükle sonlandırılıyor. Yasaklamalar nedeni ile düşüklerin 19 milyonu güvenli olmayan koşullarda gerçekleşiyor, güvenli olmayan düşüklere bağlı olarak dünyada her sekiz dakikada bir kadın ölüyor.

Güvenli olmayan düşükler dünyadaki anne ölümlerinin %13’üne, her yıl 68 bin kadının ölümüne ve 5,3 milyon kadının hastalık ve sakatlığına neden oluyor.

2008 verilerine göre Türkiye'de kürtajın yasal hale gelişinin ardından kürtaj sayısının 3 kat, anne ölüm hızının ise 6 kat azaldığı görülürken, modern doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı 2 kat, kadınların yaşam süresi ise 14 yıl artmıştı.

Ancak Türkiye'de de yasal olarak 10 haftaya dek uygulanabilen kürtaj hakkı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Her kürtaj bir Uludere'dir" sözleriyle hedef olmuş, ardından pek çok kamu hastanesinde kürtaj uygulamasına kısıt getirilmişti.