Kadınlar Walmart'a karşı direniyor

Dünyanın en büyük süpermarket zinciri olan Wal-Mart’ın bünyesinde çalışan 1,5 milyon kadın, kadına yönelik ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle firmaya toplu dava açmaya hazırlanıyor.

Amerika’da, federal hükümetten sonra ülkenin en büyük işvereni durumunda olan firmanın, bir alt mahkemede, toplu dava açılamayacağını savunması üzerine, konu en sonunda Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.

Davacı kadınlar, erkek meslektaşlarına oranla yılda 5,000 dolar daha az para aldıklarını ve yükselmek için bir-iki yıl daha fazla beklemek zorunda kaldıklarını belirtiyor.

İddiaları yalanlayan Wal-Mart, cinsiyet ayrımcılığı konusunda şimdiye kadar açılan en büyük davanın muhattabı olmamak için, bugün Yüksek Mahkeme’ye başvuruyor. Wal-Mart’a göre “cinsel ayrım yapılmış da olsa, bu şirketin genel politikası olmadığı için” şikayetlerin tek tek ele alınması gerekiyor.

Konu hakkında Yüksek Mahkemenin vereceği kararın Haziran ayında açıklanması bekleniyor.

Toplu davaya izin verilmesi durumunda, yıllık cirosu 400 milyar doları aşan Wal-Mart’ın, milyarlarca dolar tazminat talebiyle yargılanması mümkün.

Wal-Mart çalışanı kadınlar, 1998 yılından bu yana kendilerine daha az ücret ödendiği ve terfi şansının erkeklere göre çok daha az olduğu gerekçesiyle 2001 yılında toplu dava açmıştı.

(soL - Kadın)