Kadınlar için bir ölüm tehdidi nedeni: Video oyunlarını eleştirmek

Video oyunları eleştirmeni Anita Sarkeesian, aldığı tehditler karşısında Utah Üniversitesi’ndeki konuşmasını iptal etti.

Video oyunları eleştirmeni Anita Sarkeesian, aldığı tehditler karşısında Utah Üniversitesi’ndeki konuşmasını iptal etti. Tehditlerin sebebi Sarkeesian'ın video oyunlarını toplumsal cinsiyet normları eksenine yerleştirerek eleştirmesi.

Feminist Frequency adlı internet sitesinin kurucularından olan Anita Sarkeesian, geçtiğimiz akşam Utah Devlet Üniversitesi’nde bir konuşma yapacaktı. Fakat etkinliğin iptal edilmemesi hâlinde “ABD tarihinin en kanlı okul katliamının” gerçekleşeceğine dair aldığı tehdit sonucunda okul yönetimi polisin tehdide yönelik güvenlik tedbiri almasının önüne geçti.

Tehdit mektubunun tam hâli* aşağıda yer alıyor:

“Bu, Utah Devlet Üniversitesi çalışan kadrosu ve öğrencilerine bir uyarıdır.
15 Ekim Çarşamba günü, Anita Sarkeesian adlı bir kadın, Taggart Öğrenci Merkezi’nden bir konuşma yapacak. Bu etkinlik, kampüsün Kadın Merkezi ve Cinsiyet Çalışmaları gruplarında yer alan feministler tarafından düzenleniyor.

Bu konuşmaya engel olunmadığı takdirde tıpkı Kadın Merkezi’ndeki öğrenciler ve çalışanlar gibi katılımcılar da Montreal Katliamı benzeri bir saldırıya maruz kalacaklar. Elimin altında yarı otomatik bir tüfet, birkaç tane mermi ve birçok boru bombası var. Bu, ABD tarihinin en kanlı okul katliamı olacak. Bense size bunu durdurmanız için bir şans veriyorum.

Sarkeesian’ın konuşmasına engel olmak için 24 saatiniz var. Etkinlikteki güvenlik önlemlerini artırmak için aptalca bir işe kalkışabilirsiniz, ama bu da sizi kurtarmayacak. Beni durdurmayı başarsanız bile kampüste kendilerini koruyamayacak olan pek çok feminist var. Bir şekilde onları öldüreceğim.

Muhtemelen Marc Lepine diye bilinen adamı duymuşsunuzdur. Batı erilliğindeki zehirli feminist etkinin karşısına dikildiği için dünyanın her yerinde erkekler için bir kahramandır o. Bu kepazeliklere, onları yok etmek isteyen erkek düşmanı kadınlara direnemeyen, erkekliği elinden alınmış korkaklarla dolu bir ülkede yaşıyoruz. Feminizm toplumumuzun dört yandan kuşatmışken Sarkeesian gibi kadınlar, erkek olmayı hayal ettiğimiz için dahi bizi cezalandırmak istiyor. Bu yüzden onu hedef almaya karar verdim. Anita Sarkeesian, üm kötülüğüyle feminist kadın imajını temsil ediyor ve üniversiteye adım atmasına izin verdiğiniz takdirde tıpkı bir o...pu gibi çığlıklar atarak geberecek. Ben döktüğüm kanla manifestomu yazarken siz de feminist yalanların ve zehrin ABD’ye yaptıklarının sonucuna tanıklık edeceksiniz.

Bu okulun öğrencisiyim. Beni asla bulamayacaksınız ama yakında hepiniz ismimi öğreneceksiniz. Feministler hayatımı zehir etti, hem kendi adıma hem de zehirlediği tüm insanlar adına intikamımı alacağım.

24 saatiniz var. Bu süreyi iyi değerlendirin.”

Video oyunlarını eleştiren kadınların ölüm tehdidi aldığı bir dünya
Bu tehdit mektubu, Sarkeesian için sıra dışı bir şey değil, yazın başlarında aldığı ölüm tehditleri yüzünden evini değiştirmek zorunda kalmış. Birisi Sarkeesian’ı ödüle aday gösterdikleri takdirde Oyun Geliştiricileri Ödülleri’ne bombalı saldırı düzenlemekle tehdit etmiş. Ama o yine de etkinliğe katılmış.

Sarkeesian’ın Twitter hesabında da belirttiği üzere, etkinliğini bu kez iptal etmesinin tek sebebi, elle arama ya da metal dedektör talebinin Utah Üniversitesi’nin uygulamaları sebebiyle reddedilmesi. #GamesGate projesi devam ederken oyun topluluklarında yer alan pek çok kadın benzer tacizlere maruz kalıyor. Oyun geliştirici Brianna Wu ve Zoe Quinn de adres bilgilerini içeren tehditler almaya başlayınca oturdukları yerlerden ayrılmak zorunda kalmış.

Video oyunlarını –evet, doğru VİDEO OYUNLARINI- eleştiren kadınların düzenli olarak ölüm tehditi almasının normal karşılandığı bir dünyada Amy Roth şöyle diyor “Bu düzenli, hırs dolu ve sürekli devam eden çevrim içi şiddet, kadınları susturmak için icra edilen bir kadına yönelik terörizm örneğidir. Kadınlar seslerini kesmediklerindeyse tehditler giderek artıyor.”

Sarkeesian’ın bir motto haline getirdiği ifadesi ise şu “Oyun sektörü kadına yönelik şiddetin karşısında durmalıdır.”

*Çeviri: Ezgi Acar