Kadın avukatlara tecavüz, taciz ve şiddetin rakamları!

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu’nun, yaptığı araştırmaya göre, kadın avukatların yüzde 4’ü tecavüz, yüzde 84’ü cinsel taciz, yüzde 71’i şiddete uğruyor.

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu’nun, kadın avukatlarla yaptığı anketin sonuçları açıkladı. Buna göre kadına yönelik şiddet kadın avukatların da yaşadığı en büyük sıkıntılardan olurken, kadın avukatların yüzde 84’ünün taciz, yüzde 4’ünün ise tecavüze uğradığı belirtildi.

Kadın avukatlara dönük ilk rapor
Cumhuriyet gazetesinden Sevil Arınan’ın haberine göre, kadın avukatlar, mesleki anlamda yaşadıkları sıkıntıları ilk kez açıkladı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Kadın Hukuku Komisyonu’nun yaptığı ankette, kadın avukatların yüzde 71’i cinsiyeti nedeniyle darp edildiğini, yüzde 4’ü tecavüze uğradığını, yüzde 84’ü cinsel anlamda taciz edildiğini açıkladı. Kadın avukatlar ayrıca hâkim ve savcılar tarafından da ayrımcılığa uğradıklarını vurgularken yüzde 4’ü fiziksel şiddet kapsamında “hapis tutulduğunu” açıkladı.

TBB Kadın Hukuku Komisyonu’nun Türkiye genelinde 3 bin 63 avukatla yaptığı ankette ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Katılımcıların yüzde 57’si “Kadın olmanız nedeni ile iş yaşamınızda ayrımcılığa uğradınız mı” sorusuna “evet” yanıtını verdi. Evet yanıtını verenlerin yüzde 32’si müvekkillerin erkek avukat tercih etmesi, yüzde 21’i iş olanakları, yüzde 11’i de çalışma koşulları dolayısıyla ayrımcılığa uğradığını kaydetti.

"Ayrımcılığa uğruyoruz"
Ayrıca ankette kadın avukatlara, ayrımcılık yapan muhatapları da soruldu. Buna göre avukatların yüzde 55’i hâkim, savcı, kâtip, kalem müdürü ve icra memuru tarafından, yüzde 29’u çalıştığı kurum, yüzde 16’sı çalışma arkadaşları tarafından ayrımcılığa uğradığını belirtti.

Kadın avukatlara yaşadıkları şiddet de soruldu
Kadın avukatların yüzde 60’ı şiddete uğradığını kaydederken bu kapsamdakilerin yüzde 84’ü taciz, yüzde 12’si cinsel konulu tehdit, yüzde 4’ü tecavüze uğradığını açıkladı. “Psikolojik şiddet” kapsamında avukatların yüzde 33’ü hakaret, yüzde 17’si aşağılamaya maruz kalırken yüzde 15’i küfür mağduru olduğunu kaydetti.

Ankette kadın avukatlara, “Kadın avukatların, erkek avukatlara göre daha çok ayrımcılığa uğradığını düşünüyor musunuz” sorusu da yöneltildi. Kadınların yüzde 60’ı evet, yüzde 12’si hayır yanıtını verdi.

Ankette dikkat çeken sonuçlardan bir diğeri de kadın avukatların yaşadığı ekonomik ve fiziksel şiddet oldu. Buna göre “fiziksel şiddet” başlığı altında kadın avukatların yüzde 71’i darp edildiğini, yüzde 21’i başkası tarafından yaralandığını, yüzde 4’ü hapis tutulduğunu, yüzde 3’ü sakat bırakıldığını açıkladı. “Ekonomik şiddet” başlığında ise katılımcı avukatların yüzde 54’ü müvekillerinin vekâlet ücretini ödememekte direndiği için, yüzde 31’i düşük ücrete mecbur bırakıldığı için yüzde 9’u işten atılma tehdidi yaşadığı için sıkıntı yaşadığını ifade etti.