İran, 26 yaşındaki Cabbari'nin infazını erteledi

İran'da, kendisine tecavüz etmeye kalkan bir erkeği öldürdüğü iddiasıyla idam cezasına çarptırılan Reyhaneh Cabbari'nin infazı 10 gün ertelendi. Dünya kadın örgütleri, Cabbari'nin idam kararının iptali için yoğun bir faaliyet yürütüyor.

2007 yılında İran İstihbarat Bakanlığı'nın eski bir çalışanı olan Murtaza Abdulali Sarbandi'yi kendisine tecavüz etmeye yeltendiği için öldürdüğü iddia edilen Reyhaneh Cabbari, 2009'da mahkeme tarafından ölüm cezasına mahkum edilmişti.

Yürütmeyi durdurmak için başlatılan ilk kampanyada, uluslararası bir faaliyet yürüdü ve 190 binden fazla imza toplandı.

26 yaşındaki Cabbari'nin dün gerçekleşecek infazı bir son dakika kararı ile ertelendi ancak Uluslararası Af Örgütü(AI), ertelenme nedenine ilişkin bir bilgilendirmenin yapılmadığını belirtti.

AI adına açıklama yapan bir yetkili "idamın 10 gün ertelenmesinin kendilerini kısa vadeli de olsa rahatlattığını fakat asıl talep edilenin infaz kararının tamamen iptal edilmesi ve davaya ilişkin daha derin bir soruşturma yapılması olduğunu" söyledi.

Öldürülen eski istihbarat görevlisinin arkadan bıçaklandığı anlaşılmış, Cabbari ise bıçağı kullananın bir başkası olduğunu söylemişti.