İngiltere'de de kadına şiddet artıyor

İngiltere'de 2009-2010 yılları arasında şiddet gören kadın sayısı 938'den 1,381'e yükseldi ve bu sayısı gittikçe de artıyor. Kadın örgütüne göre ise rapor edilmiş olay sayısı gerçeği yansıtmıyor. Gerçek, bilinenin tam 4 katı!

İngiltere'de birçok kadın, aileleri ya da toplum tarafından gün geçtikçe artan bir şekilde şiddete maruz kalıyor, tehdit ediliyor.

Gerçek sayı şu ankinin 4 katı
İstatistiklere göre İngiltere'de sadece 12 polis noktasında tehdit, kaçırma, asit saldırıları, dayak, zorla evlendirme, yaralama ve cinayet gibi suçlarda sadece 1 yılda yüzde 47 artış gerçekleşti. Bu verileri basın ile paylaşan İranlı ve Kürt Kadın Hakları Örgütü'ne (Ikwro) 2010 yılında vuku bulan olayların 2,823'ünde polise bildirimde bulunulmuş ve Ikwro bu rakamların buzdağının görünen yüzü olduğunu düşünüyor. Birçok kadın kurban ise duyduğu korku nedeniyle yaşadıklarını polise bildirmekten kaçınıyor. Namus adına işlenen suçların, şu anda kayıt altına alınabilmiş rakamın 4 katı olduğu düşünülüyor.

12 polis noktasındaki istatistiklere göre sadece 2009 ile 2010 yılları arasında meydana gelen olay sayısı 938'den 1,381'e yükselmiş. Londra'da kayıt altına alınan olay sayısı 235'den 495'e, Manchester'da ise 105'ten 189'a çıkmış. Ikwro yetkilisine göre ise bu artışın sebebi, polislerin bu konu hakkındaki bilinç düzeylerinin artması nedeniyle daha fazla olayı rapor etmesinden kaynaklanıyor. Bir diğer sebebi ise ailelerin isteklerini kabul etmeyen gençlerin üzerindeki şiddeti arttırmış olması. Namus cinayetleriyle de sık karşılaşılıyor.

Ikwro'ya göre bu veriler küçük bir probleme işaret etmiyor. Kadınların gördükleri bu şiddet yılda binlerce kişiyi mağdur ediyor ve yardım alana kadar da çok fazla şiddete maruz kalıyorlar. İkwro, hükümetten "namus" adına işlenen suçlar için ulusal politika geliştirmesini talep ediyor, zira bu durumun sadece polis ile çözülemeyeceğini, eğitim ve toplumsal uyum gerektiğini düşünüyor.

İngiltere'de ilk defa "namus" adına işlenen suç çeşidi istatistiklere girdi ve bu "aile ya da toplum tarafından namuslarını korumak adına planlanan ya da gerçekleştirilen suç olarak" tariflendi.

2006 yılında 20 yaşındaki Kürt genci Banaz Mahmut ailesi tarafından erkek arkadaşını onaylamadıkları için boğularak öldürüldü. Gencin defalarca polise giderek ailesinin onu öldüreceğini söylemesine rağmen Banaz, polis tarafından korunmadı. Bu olay 2008 yılında polisin yeni bir strateji geliştirmesine neden oldu. Tüm birimlere "namus" temelli olaylara karşı farkındalık kazanması için eğitimler verildi. Şu an kendilerine gelen her mağdura gerekli yardımı sağladıklarını iddia ediyorlar. Fakat kadına yönelik şiddetin artıyor olması, bu önlemlerin yetersiz kaldığını gösteriyor.

(soL - Dış Haberler)