İlericiliğin böylesi!

Yeni Şafak gazetesi yazarı Esra Albayrak, dünkü yazısında, Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan ve Emine Erdoğan’a hakaret ettiğini öne sürdüğü bir karikatür için, Emine Erdoğan’ın ‘kıyafetinin ötesine geçen bir ilericiliği olduğu’nu yazdı.

Kanadalı astronot Julie Payette geçen hafta Emine Erdoğan’a uzay aracı içinde çekilmiş bir fotoğrafını gönderdi. Cumhuriyet gazetesi mizah bölümünde konuyu ele alan bir karikatüre yer verdi. Albayrak karikatürde, Emine Erdoğan’a giydirilen kask ve söyletilen "Uzay çağını yakaladık! Şimdi de kapanmak gericilik desinler de göreyim bakim, hahahaay" sözleri ile hakarete uğramış olduğunu belirtiyor.

“İlericiliğin pileli diz altı etekle, karpuz kol beyaz gömlek giyen, kocasının destekçisi çocuklarının annesi, cumhuriyetin yılmaz bekçisi, öğretmen tiplemesinden ibaret olmadığını” ekledikten sonra asıl gericiliğin insanı kıyafetiyle değerlendirmek olduğuna kanaat getiriyor.

Yazının asıl ilginç tarafı ise Albayrak’ın Emine Erdoğan’a olan ‘nötr’ duruşunun ibresinin ikinci seçim döneminde nasıl pozitife evrildiğine dair anlattıkları: Albayarak’ın teyid edilmemiş olduğunu belirttiği duyumlarına göre Emine Erdoğan, eşlerini aldatan, “sarışın sekreterleriyle eşlerini aldatmış’’ vekillerin aday olmasını engelleyip vekil eşlerini korumaya (!) çalışıyordu.

Yazısında Albayrak bu konunun önemini ise şöyle ifade ediyor: “Olanların iki kadına olduğu, erkeğin ise yaptığının yanına ‘el kiri’ olarak kaldığı, asla cezalandırılmadığı böylesi bir patriyarkal düzenin taşlarının yerini kadınlar lehine oynatmaya, hızlı, hatta hızını alamamış İslamcılara bedelini ‘vekil olamamakla ödemek’ gibi, daha önce hiç çıkarılmamış bir fatura çıkarıyordu.’’

Kadın haklarını kocasına ricacı olup bir parti işleyişine bu şekilde müdahale edebilmesinin savunulmasının tuhaflığı yanında, "Patriarkal düzenin taşlarını yerinden oynatmaya başlamış olan Emine Erdoğan’ın’’ ileriki dönemlerde yapacağı feminist çıkışlar ise merak konusu.

Eylemde bebeğini kaybeden kadın öğrenciye, işten çıkarılan ve çocuklarına bakamayan kadınlara dair düşünceleri ise (şimdilik sessizliğini korusa da) çığır açacağa benzer gözüküyor.

(soL - Kadın)