'Hanım kardeşler'e ayrımcılığın pozitifi

12 Haziran Milletvekili seçimleri için YSK’ya aday listelerini teslim eden meclisteki siyasi partiler, ağırlığı yine erkeklere verdi. Kamusal alandan kadının dışlanıyor olması, bu seçimlerde kendini yeniden gösterdi. Meclisteki mevcut siyasi partilerin kadın aday sayıları “sembolik” olmaktan öteye geçemedi.

2007 seçimlerinde 62 kadın aday gösteren AKP, 2011 seçimlerine 78 kadın adayla katılacak. Recep Tayyip Erdoğan bu aradaki yükselişi “Hanım kardeşlerin siyaset içindeki yerine büyük önem verdik. Parti içinde yerel partilerde önemli görevlendirmeler yapıldı. AK Parti'nin yeni dönemde meclisteki kadın milletvekili sayısında pozitif ayrımcılık yaptık. Listemizde 78 kadın aday bulunuyor ve yüzde 14'lük bir orana tekabül ediyor” sözleriyle açıkladı. Ayrımcılığın pozitifini yaparak kadınlara siyasette yer açtığını iddia eden Erdoğan, sadece bir kadını 1. sıradan aday gösterdi. Aynı zamanda, AKP milletvekili kadın adaylarının bir kısmı, BBP ve SP’de olduğu gibi türbanlı. Seçim çalışmalarında da türbanın ön plana çıkartılmaya çalışıldığı görülüyor. Hatırlanacağı üzere, Antalya 13. sıra adayı öğretmen G. Gültekin, aday adaylığını açıkladığı afişlere türbanlı fotoğraflarını bastırmıştı.

CHP’de de durum farklı değil. CHP 2011 seçimlerinde 106 kadın adayla seçimlere girecek. 2007 seçimlerine göre kadın aday sayısını yükseltse de listede yer alan kadınlardan 35-40 kadarının Meclis’e girebilecek sıralarda yer aldığı iddia ediliyor. Bu iddiayı Kılıçdaroğlu “Biz CHP olarak bir kadın ve gençlik devrimi yaptık. CHP’nin listesi böyle değerlendirilmeli. 106 kadın adayımız var. Bunlardan 38 tanesi kesin milletvekili seçilecek yerlerden aday” ifadeleriyle onayladı. 1. sıra adaylığına sadece 4 kadın yerleştirilen CHP’de İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan Ankara 2. Bölge, Genel Başkan Yardımcısı Sena Kaleli Bursa, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu İzmir 1. Bölge, Dilek Akagün Yılmaz da Uşak’ta 1. sırayı alabildi.

MHP’nin ise 68 kadın adayla oluşturduğu liste sıralaması, kadınların “seçilmemeleri” üzerine kurulmuş gibi. Seçilecek sıralardaki kadın aday sayısının az olması, MHP’nin 68 kadını sembolik olarak aday gösterdiği yorumuna yol açtı.

BDP’nin kadın aday sayısının beklenenin aksine düşük olması dikkat çekti. 13 kadın adayla seçimlere hazırlanan BDP’de Leyla Zana, Diyarbakır’dan bağımsız aday oldu. Aysel Tuğluk Van, BDP eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak Siirt, BDP yöneticileri Nursel Aydoğan ve Emine Ayna Diyarbakır’dan aday gösterildi. KCK davasından tutuklu Selma Irmak Şırnak’tan, Gülseren Yıldırım ise Mardin’den aday gösterildi. Ayla Akat Ata, Sebahat Tuncel ve Pervin Buldan tekrar milletvekili adayı olurken Nursel Aydoğan, Şehbal Şenyurt, Mülkiye Birtane ve Yüksel Avşar ise yeni dönem milletvekilliği için aday oldular.

Kadınların milletvekili seçimlerine katıldığı 1935´den bu yana meclise 8 bin 794 erkek milletvekiline karşılık, sadece 236 kadın milletvekili girebilmiş durumda. Kadın ve erkeği fişle prize, örtüsüz kadını penceresiz eve benzeten zihniyetin sonucu olan bu tablo bu seçimlerde de değişmiyor.

Sosyalizmin temsilcileri kadın adaylar
Sosyalizmin temsilcisi olarak seçimlere katılan TKP adaylarının yüzde 41’i kadın. 227 kadın adayla seçimlere katılacak olan TKP kadınlara pozitif ayrımcılık yaptığı için değil, kadınların ve erkeklerin ortak mücadelesini önemsediği için bu oranda kadın aday gösterdiğini açıkladı. Seçimlere “Boyun eğmeyen 500 bin kişi aranıyor” sloganıyla hazırlanan TKP, özellikle kadınların AKP hükümetine boyun eğmemesinin önemine dikkat çekti.

ÖDP ise yüzde 30 kadın milletvekili adayıyla 12 Haziran seçimlerine katılacak. ÖDP’nin yaptığı açıklamaya göre Bursa, Eskişehir ve Kilis gibi kentlerde adayların tamamı kadınlardan oluşuyor. Aday listesini, kadın cinayetlerine ve emek sömürüsüne direnen kadınlardan oluşturduğunu ifade eden ÖDP, AKP-Cemaat Koalisyonu karşısına dikilecek direniş için seçmenlerden destek istedi.

(soL-Haber Merkezi)