Hakim N.Ç. kararını savundu

Yargıtay 14. Ceza Dairesi Hâkimi Fevzi Elmas, büyük tepki çeken N.Ç. kararının, yasalara göre verildiğini, sürecin henüz tamamlanmadığını söyledi. Elmas ayrıca konuyla ilgili haberlerle, N.Ç’nin ‘kabuk tutmuş yarasının’ kazındığını savundu.

Mardin’de 13 yaşında 26 kişinin tecavüzüne uğrayan N.Ç.'nin, bunu kendi rızası ile yaptığını iddia eden kararı onayan Yargıtay 14. Ceza Dairesi Hâkimi Fevzi Elmas, kararlarının yasalara göre olduğunu belirtirken, Yargıtay’ın ve mahkemenin verdiği kararı savundu.

"Bizim kanunumuz çocukları koruyacak şekilde düzenlenmiştir"
TV8'de yayınlanan Haberaktif programına telefonla bağlanan Fevzi Elmas şöyle konuştu, "Yargılamada kanunilik ilkesi vardır. Kanunu yurdun her köşesinde aynı uygulamak zorunluluğu vardır. Maddi ceza hukukunda kısmi yorum geçerlidir. Yani yorum yasağı vardır. Her olaya göre kanunu yorumlarsanız burada bir kaos ortaya çıkar. Kanunilik ilkesi de zedelenmiş olur. O bakımdan değişik şekillerde kanun metninin yorumlanması doğru bir yöntem değildir hukuka göre. Bizim yasalarımız çocuklar, kadınlar ve küçükler korunacak şeklinde düzenlenmiştir. Yani aynı eylemin mağduru çocuksa yaptırımı farklıdır. Yasa koyucu zaten bunları göze almıştır" diye konuştu.

Vicdanı rahatmış!
Elmas, "Vicdanınız rahat mı?" sorusuna ise "Biz incelediğimiz bütün dosyalarda gerek kanuna, gerek vicdana uygun olmazsa imza atmayız" yanıtını verdi. Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde iddia makamını temsil eden Mardin Savcılığının "Mağdurenin rızasıyla alıkonulduğu konusunda görüş belirttiğini" vurgulayan Elmas, kendi incemeleri sonucunda da mağdurenin rızaen alıkonulduğu görüşünü doğru bulduklarını söyledi.

Yara kabuk mu tuttu?
Kararın henüz kesinleşmediğini ve itiraz hakkı olduğunu belirten Elmas şöyle konuştu: “Olay resmi mercilere intikal etttikten sonra 3 defa adli tıbba gitmiştir. Bu çocuk bu travmaları tekrar tekrar yaşamış. Bu karar Mardin Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verildiğinde basında tekrar yer almıştır. Tekrar bu travma gerçekleşmiştir. Şimdi de Yargıtay'ın kararından sonra 5 gündür bu çocuk hakkında devamlı yayın yapılarak çocuğun kabuk tutmuş yarası adata kazınarak tekrar travmalar devam etmektedir."

Rıza yasası
Elmas karara dayanak olan yasa ile ilgili ise şunları dile getirdi: "765 sayılı kanunun 430. maddesinde reşit olmayan kimselerin alıkonması düzenlenmiştir. Reşit olmayan bir kimseyi cebir, şiddet ve hileyle kaçırmak 1. fıkrada, cebir, şiddet, tehdit, hile olmaksızın yani kendi rızasıyla kaçırmak ikinci fıkrada düzenlenmiştir. Burada 'çocuğun rızasına itibar edilir' ya da 'edilmez' diye bir şey yoktur. Aynı yasanın 414. maddesinde 'Her kim 15 yaşını bitirmeyen bir kişinin ırzına geçerse...' diyor. Burada sadece 15 yaşını bitirmeyen bir küçüğün ırzına geçmek suç unsurudur. Burada rıza veya rızasızlık yoktur. 765 sayılı yasada böyle bir düzenleme yapılmıştır. Kanuni düzenleme budur" dedi.

26 sanığın mahkûmiyeti devam ediyor
Kamuoyunda sanıkların lehine karar verildiği gibi yanlış bir algı olduğunu belirten Elmas sadece 3 sanığın beraat ettiğini, 26 sanığın mahkûmiyetine karar verildiğini ve sanıkların aleyhine en az 7-8 bozma yapıldığını dile getirdi.

(soL - Haber Merkezi)