Gerçeğine ceza indirimi, filmine ağır ceza

Kamuoyu baskısı oluşmadığı durumlarda kadına yönelik şiddet davalarında "rıza gösterdi", "iyi hal" vb. gerekçelerle ceza indirimine gidilirken, RTÜK Makedonya Kralı Büyük İskender’i anlatan filme “kadına yönelik şiddet” içerdiği gerekçesiyle 50 bin TL para cezası kesti.

CNBC-E'de yayınlanan 'Alexander' adlı filmi şikayet üzerine masaya yatıran RTÜK, kanala hem savaş hem de yatak sahnelerinde şiddet nedeniyle 50 bin TL para cezası kesti.
Akşam gazetesinin haberine göre, CNBCE’de yayınlanan ve Makedonya Kralı Büyük İskender’i anlatan filme RTÜK tarafından para cezası kesildi. Kadına yönelik şiddet davalarının bazılarında sudan sebeplerle ceza indirimine gidildiği son dönemde kamuoyuna yansımış, bunun üzerine bazı davalarda yeniden yargılama sürecine gidilmişti. RTÜK tarafından kesilen ceza bu nedenle, gerçek hayatta kadın düşmanı niteliği açıkça görülen bir işleyişin göstermelik bir uygulaması izlenimi uyandırıyor.

İşte RTÜK tarafından konuyla ilgili hazırlanan raporun önemli kısımları şunları içeriyor:
“İskender, Roksana ile birlikte olmak istemiş, ancak İskender'e karşı kızgın olduğu görülen Roksana, birlikte olmak istememiştir. Aralarında hafif itişmelerle başlayan fiziksel mücadele, boğuşmaya dönüşmüştür. Roksana'nın direnmesine ve bağırmasına karşılık, İskender zor kullanarak Roksana'yı üst kattaki yatağa götürmüş, elbiselerini yırtmış, Roksana'yı çıplak hale getirmiştir. Sonra Roksana'yı kendi üzerine çıkarmıştır. Yatak üzerinde Roksana, öfke içinde İskender'e tokat atmaya başlamıştır. Roksana'nın göğüs kısmının 'buzlanmış' olduğu görülmüştür.

'Kadına şiddet uygulandığı' görülmekte ve 'tecavüz girişimi' görüntüleri yer almaktadır. Bazı bölümleri flulaştırılarak verilen boğuşma ve diyaloglardan sonra Roksana, İskender'in boğazına bıçak dayayıp onu öldüreceğini söylemekte. Sonra Roksana bıçağı bırakmış, İskender ve Roksana sevişmeye başlamıştır. Sevişme sesleri ve görüntülere yer verilmiştir.

İskender'in birlikte olma isteğinin eşi Roksana tarafından reddedilmesi sonucunda bu isteğin tecavüz girişimine dönüşmesi sahnesi, devamında tokatlı ve bıçaklı bir kavga yaşanması ve diyaloglar sonrasında ekrana gelen sevişme görüntüleri değerlendirildiğinde, kadına yönelik cinsel şiddeti de içeren bu tür bir cinsellik algısının çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etkilere yolaçacağı kanaati oluşmuştur.”