Gebze'de de kadına şiddete karşı yüründü

25 Kasım Uluslararası Kadına Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla ülkenin birçok bölgesinde gerçekleşen eylemlerden biri de Gebze de oldu.

Kadına şiddetin her geçen gün arttığı ve kadın cinayetlerinin sıradanlaşıp üçüncü sayfa haberlere konu olduğu ülkemizde "Erkek egemen sistemin kararttığı yaşamlarımızı, meşalelerimizle aydınlatıyoruz" diyen Gebzeli emekçi kadınlar Gebze şehir meydanında meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi.

Gebze emekçi kadınlar platformu adına okunan basın açıklamasında "Mirabel kardeşlerin bundan yarım yüzyıl önce tecavüz edilerek öldürüldüğü ve tarihten buyana çok şeyin değişse de kadına yönelik şiddetin bitmediği’’ ifadesine yer verildi. Kadına yönelik cinsel, ulusal ve sınıfsal sömürünün son bulması gerektiği bildirilen açıklamada "Kadınlara üç çocuk doğurmayı öğütleyerek 'kadının yeri evidir' gibi söylemlerle kadının kendi bedeni ve yaşam biçimiyle ilgili kadın iradesini hiçe sayan yaklaşımlar AKP hükümetinin samimiyetten ne kadar uzak olduğunu gösterir" denildi.

Okunan basın açıklaması "susturulmaya çalışılan taleplerimizi, isteklerimizi haykırmaya devam edeceğiz" denilerek son buldu.

Çok sayıda erkeğin de katılıp destek olduğu eylem sokak tiyatrosu gösterisiyle bitti. Yapılan eylemde "kadın katliamına son", "şiddete, tacize, tecavüze son", "yaşasın kadın dayanışması" sloganları atıldı.

Eyleme katılan bazı emekçi kadınların sorularımıza verdiği cevaplar şöyle

Son dönemde artan şiddet olaylarının sizce nedenleri nelerdir?

Su Nil ( Muhasebeci): Kadınlarla aramızda yaptığımız sohbetlerde şunu anladımki AKP hükümetinin kadınlara ikinci sınıf insan muamelesi yapması kadına olan şiddeti artırdı. Tabi teğet geçtiğini iddia ettikleri kriz insanları iyice yoksullaştırdı. Hal böyle olunca ekonomik olarak geçinememek aileler arasında yaşamsal olarak geçinememeye de neden oldu.

Sizce kadına şiddetin önüne nasıl geçilir?

Lütfiye Nacak (serbest meslek): Bir kere eğitimsizlik var. Namus kavramının dinle içselleştirilmesi var. Devletin şiddet mağdurlarını korumak bir yana caydırıcı olmayan cezalarla neredeyse teşvik etmesi var. Ağır çalışma koşulları, yoğun çalışma saatleri, sistemin oluşturduğu yoğun rekabet ortamı gibi nedenlerle bireyin kaybolan özgüvenini şiddet uygulayarak kazanma çabası var.

Bence az gelişmiş ülkelerin gerçeği olan kadına şiddetin önlene bilmesi ancak erkek egemen toplumun bilinçlendirilmesi ile gerçekleşir.

(soL - Gebze)