Fatma Tokmak "azat" edilsin

"PKK'ye yardım ve yataklık" iddiasıyla 1996’da 1,5 yaşındaki oğlu Azat ile beraber gözaltına alınan Fatma Tokmak, 9 yıllık tutukluluğu süresi içinde bir çok işkence gördü ve kalp hastalığına yakalandı.

İddiaya yönelik Fatma Tokmak hakkında hiçbir kanıt bulunamamasına rağmen, Yargıtay müebbet hapis cezasını onayladı.

Konu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşınmış ve çıkan sonuçta Türkiye suçlu bulunmuştu. Ancak Fatma ve Azat’ın hayatında herhangi bir değişiklik olmamıştı.

Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu, konuyla ilgili olarak, "Fatma Tokmak'ı Ölümden, Oğlu Azat'ı da Annesini Kaybetmekten Kurtaralım" başlıklı kampanya başlattı.

Yapılan açıklamanın tam metnini yayınlıyoruz:

KAMUOYUNA,

Fatma Tokmak, 1996 yılında küçük yaştaki oğlu Azat’la birlikte işlemediği bir suç iddiası ile İstanbul’da gözaltına alındı. Gözaltında kendisi ve küçük oğlu akıl almaz işkencelere maruz kaldılar.

Ardından Fatma tutuklandı. 9 yıl boyunca cezaevinde kaldı. Cezaevindeyken yaşadığı işkencenin de etkisiyle ağır kalp hastalığına yakalandı. Hastalığı da dikkate alınarak mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere 2006 yılında serbest bırakıldı.

Fatma, dışarıda yaşlılara ve hastalara bakıcılık yaparak geçimini sağladı, çocuğu ile kendisine yeni bir hayat kurdu. Ancak suçluluğunu kanıtlayacak hiçbir delil olmamasına rağmen mahkemenin verdiği müebbet hapis cezasının Yargıtay tarafından onanarak kesinleşmesi üzerine tekrar cezaevine girdi.

Fatma Tokmak'ın kalp hastalığı ağırlaştı. Kalmakta olduğu Bakırköy Kadın infaz Kurumu Cezaevi'nde sık sık solunum aletine bağlanmak zorunda.

Fatma Tokmak’ın hayatı tehlikede. Avukatları olarak infazın ertelenmesi için Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunduk. Karar Adli Tıp'ın vereceği rapora bağlı.

Şimdi kamuoyuna sesleniyoruz. Fatma’yı ölümden Azat’ı da annesini kaybetmekten kurtaralım. Onlara sahip çıkalım. Bulunduğumuz her yerden yaşanmakta olan bu ağır mağduriyeti yönetenlere ve kamuoyuna duyuralım.

Bizler bu amaçla 14 KASIM 2010 günü saat 13.00’da Fatma’ya destek olmak isteyen insanlar ve oğlu Azat’la birlikte Bakırköy Kadın İnfaz Kurumu Cezaevi’nin önünde olacağız.

Bir kez daha Fatma Tokmak’ın yaşamını yitirme tehlikesi karşısında sessiz kalmayalım çağrısında bulunacağız..

Bu konuda duyarlı olan herkesi Bakırköy Cezaevi önüne bekliyoruz.

Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze
Karşı Hukuki Yardım Bürosu

İrtibat Telefonu:
Tel: (0212) 245 45 93-94

(soL-Kadın)