"Fahişe gibi giyinen kadınlar"dan protesto

Kanada Toronto Emniyet Müdürü Michael Sanguinetti 'nin geçtiğimiz günlerde yaptığı "Fahişe gibi giyinen kadınlar cinsel taciz riskini artırabilir” açıklaması üzerine binlerce kişi 4 Nisan'da kentte büyük bir gösteri düzenledi.

Toronto Emniyet Müdürü Michael Sanguinetti York Üniversitesi'nde katıldığı bir seminerde kadınların kıyafetlerine dikkat etmeleri gerektiğini, fahişe gibi giyinen kadınların cinsel taciz riskini artırdığını söylemişti. Bu sözleri yüzünden eleştirilen Sanguinetti, tepkiler sonucu özür dilemek zorunda kalmıştı. Söylediklerinin düşüncesizce söylendiğini ve Toronto Polis Teşkilatı'nın görüşlerini yansıtmadığını belirten Sanguinetti cinsel suçların hem kurbanlar hem de aileleri üzerinde etkisinin yıkıcı olduğunu vurgulamıştı. Emniyet Müdürü'nün özür dilemesinin ardından Polis Şefi Bill Blair, Sanguinetti'nin tecrübesiz olduğunu, uyarıldığını belirtti ve bu konuda Emniyet Müdürü'ne daha fazla eğitim verileceğini söyledi.

4 Nisan'da ise Toronto'da Emniyet Müdürü Sanguinetti'nin sözlerini protesto etmek için "Slutwalk" adı verilen bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte kadınların bazıları dekolte kıyafetler giyinerek Emniyet Müdürü'ne tepki gösterdi. "İsa fahişeleri seviyor", "Yeter artık!", "Saygı görmek istiyoruz" yazılı dövizler taşıyan kadınlar sadece Sanguinetti'nin eğitilmesinin yeterli olmadığını, bütün polis teşkilatının eğitilmesi gerektiğini belirttiler. Bazı suçlulara ayrıcalıklı davranıldığını belirten göstericiler, halkı koruması gereken polisin suçluları koruduğunu belirtti. Göstericiler arasındaki tecavüz mağduru Polly Ester ise 14 yaşında tecavüze uğradığında üzerinde vücudunu tamamen kapatan bir elbise olduğunu, cinsel tacizin, tecavüzün giyilen kıyafetle alakası olmadığını söyledi.

Türkiye'de ise en son Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Çeker benzer bir açıklama yapmış, dekolte giyen kadının tecavüzü hakettiğini söylemiş, sonrasında ise AKP milletvekili Halide İncekara Orhan Çeker’e sahip çıkarak “Yapılan eleştiriler gereksiz” demişti.

(soL - Kadın)