'Evleneceksen tecavüz serbest' son anda iptal

Yargıtay 14. Ceza Dairesi, "aile birliğinin korunması" gerekçesiyle 15 yaşından küçüklerle evlenenlerin ceza almaması sonucunu doğuracak çok sayıda karara imza attı. Başsavcılık'ın duruma itiraz etmesi üzerine "şimdilik" uygulamanın önüne geçildi.

Yargıtay 14. Ceza Dairesi, "aile birliğinin korunması" gerekçesiyle 15 yaşından küçüklerle evlenenlerin ceza almaması sonucunu doğuracak çok sayıda karara imza atarken Yargıtay Başsavcılığı bu kararların çocuklara tecavüz edenleri cezasız bırakabileceği, tecavüzcüleri evlenmekle cezadan kurtarabileceği ve "adaletsiz ve kamu vicdanını zedeleyen kararlar verileceği" gerekçesiyle itiraz etti. Başsavcılığın itirazını kabul eden Yargıtay Ceza Genel Kurulu böylece vahim sonuçlar doğuracak bir uygulamanın şimdilik önünü kesti.

'Yeter ki aile kurulsun'
Vatan gazetesinden Kemal Göktaş'ın haberin göre, Yargıtay 14. Ceza Dairesi, 15 yaşından küçük çocuklarla evlenenlere "çocuk istismarı" suçundan açılan çok sayıda davada bozma kararı verdi. Daire kararlarında Türk Ceza Kanunu'nun 30. maddesi hükümleri yönünden hata halinin mevcut olup olmadığının tespit edilmesi gerektiğini belirtti. Daire bunun için "mağdurenin görünüm itibariyla 15 yaşından küçük olduğunun anlaşılıp anlaşılmayacağının" anlaşılması için mahkemenin dosyadaki verilerle birlikte kendi gözlemini de tespit ederek, gerekirse de bilirkişi incelemesi yaptırılmasını istedi.

Daire bu incemeler yapılırken sanık ve mağdurun "içinde bulundukları sosyal ve kültürel durumları, sanığın ulaşmak istediği amaç ile mağdurun içinde bulunduğu sonucun da dikkate alınmasını" istedi.

Daire üyesinden itiraz
Daire bu kararları seri şekilde verirken bir davada sanığın "yaşını büyük sanıyordum" dememesine rağmen hata hükümlerinin işletilmesini istedi. Bu karara itiraz eden dairenin üyesi Necati Meral, karşı oy yazısında sanığın mağdurun yaşının küçüklüğü konusunda yanıldığını hiç söylemediğine dikkat çekerek "Bir kimsenin 8 aydır tanıdığını söylediği kişinin yaşınını bilmememesi mümkün değildir. Hata hali ancak sanık ileri sürerse mahkemece takdir edilebilir. Mağdurun evlenmiş olması suçun oluşup oluşmamasına etki etmez" itirazlarını yöneltti.

Başsavcılık: 'Çocuklara zorla tecavüz edenlere de yarar'
Yargıtay Başsavcılığı, dairenin oyçokluğu ile aldığı kararlara Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda itiraz etti. Başsavcılığın itirazında şunlar kaydedildi:

* 14. Ceza Dairesinin 15 yaşından küçük mağdureler ile rızasıyla cinsel ilişkide bulunan ancak daha sonra mağdure ile resmi evlilik yapan veya birlikte yaşamaya devam eden ve ortak çocukları olan sanıklar ile alakalı davalarda, mağdurenin görünüm itibariylye 15 yaşından küçük olduğunun anlaşılıp anlaşılmayacağı hususunun TCK'nın 30. maddesi bağlamında değerlendirilmesi gerektiğinden bahisle bozma kararları verildiği görülmektedir.

* Aile birliğini sağlamaya matuf bir uygulamanın hukuki olmaktan ziyade vicdani olarak değerlendirildiği kanaati uyandırmaktadır.

* Bu uygulama, aynı durumda olup da resmi evlilik gerçekleştirmeyen sanıklar yönünden haksızlık oluşturabilecektir.

* Bu kararlar, cinsel saldırı veya çocukların cinsel istismarı suçunu cebir veya tehdit ile gerçekleştiren sanıklar açısından da uygulanabilir. Bu nitelikteki suçları işleyenlerin daha az ceza almaları veya eylemlerinin şikayete bağlı suça dönüşme ihtimali karşısında, adaletsiz ve kamu vicdanını zedeleyen kararların verilmesine yol açabilecektir.

Genel Kurul kararı
Başsavcılığın örnek bir davada yaptığı itirazını Salı günü görüşen Ceza Genel Kurulu, dairenin bozma kararını kaldırdı. Böylece vahim sonuçlara yol açabilecek uygulama şimdilik durduruldu.