En ‘girişimci’ kadınlar

Türkiye’nin son dönemdeki "lider ülke" imajı, dünya dergi ve gazetelerindeki bilumum listelere üst sıralardan giren “iş kadınlarımız”la daha da pekişiyor. Son olarak, Güler Sabancı, İngiliz Financial Times gazetesinin yayımladığı "Zirvedeki en başarılı 50 iş kadını" listesinde 2. sırada yerini aldı.

Financial Times, çalışmasında Güler Sabancı'nın sadece Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı değil, aynı zamanda ülkenin kültürel ve politik hayatında da önemli bir güç olduğunu belirtti. Yazıda Güler Sabancı'nın açıklamalarına da yer verildi: " Organizasyonumuzun her seviyesinde çalıştım. Ama nerede olursam olayım, sanki tek şansım buymuş gibi çalıştım. Arkadaşlarım bana ’hız belirleyici’ derler. Bazen sabırsız olabiliyorum ama iş dünyasında hızlı ve esnek olmak gerekir. Çünkü iş dünyasında belirli olan tek şey belirsizliktir”

Kadınların esnek çalışma saatleriyle 12 -14 saat çalıştırıldığı, ucuz iş gücü olarak kullanıldığı, herhangi bir sosyal güvencesinin olmadığı ülkemizde, Güler Sabancı'nın durumu bu kadınlar için bir umut ışığı olmuş mudur bilinmez. Organizasyonunun her seviyesinde çalışmış olan, dolayısıyla, sözünü ettiğimiz kadınlarla birlikte ağır çalışma koşullarında, asgari ücret karşılığı çalışmış olması da gereken Sabancı'nın başarılı kariyeri, “girişimciliğin” ülkemiz yoksul, emekçi kadınları için ne anlama geldiğini gösterir nitelikte!

“Girişimcilik” kutsal iş
Tasarladığı koleksiyonun tanıtımında konuşan Ajda Pekkan ise girişimciliğin en az sanat kadar kutsal bir iş olduğunu söyledi. Girişimciliğin hobi veya yan iş olarak yapılamayacak kadar zor bir iş olduğunu belirten Pekkan, girişimci olmak için çok yaratıcı olmak gerektiğini söyledi.

Kadınlara girişimcilik tavsiyesi veren Pekkan paramızı nereye harcamamız gerektiğine dair de tüyolar verdi. 4 tane iphone' u toplam 7 telefonu olduğunu söyleyen Pekkan telefonlarının birinde ska müziği, birinde pop, birinde de caz dinlediğini söyledi.

Aynı röportajda Van halkına çok üzüldüğünü belirten Pekkan yardım etmek için arkadaşlarıyla görüştüğünü belirtti. Bizden süperstara bir tavsiye: Van halkına bol bol iphone göndersin, Ajda Pekkan' ın girişimci ruhuna da bu yakışır!

Vicdanı rahat değilmiş!
Öte yandan bir diğer kadın girişimci, TÜSİAD başkanı Ümit Boyner, İzmir Ticaret Odası’nın toplantısında bedelli askerlikle ilgili "Bir anne olarak vicdanımda pek de rahat edemiyorum" derken, askerlik süresi düzenlenmiş, daha rasyonel ve güvenli, teçhizat açısından profesyonelleşmiş bir ordu ihtiyacının öneminden bahsetmeyi ihmal etmeyerek patron takımının “annelik” duygularının nereye kadar olduğunu da gözler önüne serdi. Vicdan rahatsızlığından tam da “aile içindeki kadın” olarak söz eden Boyner’in, ordu yapısına ek olarak Tayyip Erdoğan’ın savaş kışkırtıcılığını "Daha önce ortak Bakanlar Kurulu toplantısı yaparken, nasıl oldu da bu hale geldi? Üstelik Türkiye kendini yalnız buldu. Batıdan da pek ses çıkmıyor. Anlamakta güçlük çekiyorum. Libya’da olduğu gibi Suriye’de de cinayetler işleniyor" sözleriyle desteklemesi kadın girişimciliğinin hassasiyetlerini bir kez daha gözler önüne seriyor.

(soL – Haber Merkezi)