BM Kadın Raporu açıklandı

BM Kadın tarafından dünyadaki kadınların durumuyla ilgili hazırlanan rapor, kadınların ayrımcılığa ve şiddete maruz kaldığını bir kez daha ortaya koydu

BM Kadın, 2011’in başında kurulan, dünyada kadın haklarına ilişkin var olan BM organlarından birçoğunun faaliyetlerini aynı çatıda toplayan yeni bir kurum. Michelle Bachelet tarafından yönetilen BM Kadın, dünyadaki kadınların durumuyla ilgili ilk rapor yayımlandı.

''Dünyada kadınların ilerlemesi'' başlıklı rapor, dünya genelinde kadınların yaygın biçimde ayrımcılığa ve şiddete maruz kaldığını ortaya koydu. ''Kanunlar bakımından önemli ilerlemelere rağmen milyonlarca kadın hala yaşamlarında şiddete maruz kalıyor ve bu şiddet genellikle eşleri tarafından uygulanıyor'' ifadesi kullanılan raporda 127 ülkenin evlilikte tecavüzü cezalandırmadığına dikkati çekildi. 61 ülkenin de kadına kürtaj hakkını sınırladığı ve ayrıca genel kural haline gelmiş biçimde kadınlara erkeklere nazaran yüzde 10 ila yüzde 30 daha az maaş verildiği ortaya koyuldu.

''600 milyon kadın, çok güvenli olmayan kötü işlerde yasal olmayan koşullarda çalıştırılıyor'' denilen raporda kadınlara yönelik suçların ifşa edilmemesinin bütün bölgelerde ciddi sorun olduğuna işaret edildi.

Cinsel şiddettin asırlardır savaş silahı gibi kullanıldığı hatırlatılan raporda, cinsiyetler arasındaki eşitlikle ilgili kanunun, kadınların adalete ulaşmasının temelini oluşturduğuna dikkati çekildi.

186 ülkenin kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını öngören konvansiyonu imzaladığı belirtilen raporda, 173 ülkenin annelik yardımını garanti altına aldığı, 139'unun cinsiyetler arasında eşitliği kabul ettiği ve 125'inin de evlilik içi şiddeti gayrimeşru kabul ettiği kaydedildi.

Rapora göre, 125 ülkede aile içi şiddeti yasaklayan kanunlar mevcut olmasına rağmen, bugün 603 milyon kadın, bu tür şiddetin suç bile sayılmadığı ülkelerde yaşıyor. Ayrıca 113 ülkede kadın ve erkeklere eşit ücret yasası olmasına rağmen kadınlar, erkeklere göre yüzde 30 oranında daha az maaş alıyor. Tüm ülkelerde parlamentodaki milletvekili sayılarına bakıldığında, kadınların siyasetteki temsiliyet oranının yüzde 30'a denk geldiği görülüyor. Türkiye’de bu oran yüzde 14.

Türkiye bildiğiniz gibi
Türkiye'de her 5 kişiden biri, 'Kadın belli durumlarda dövülmeli' diyor.
Aile içi şiddeti yasalarla engellemeyen ülkelerde vatandaşların yaklaşık yarısı, kadınların "belli durumlarda şiddete maruz bırakılmasının anlaşılır olabileceğini" düşünüyor. Aynı oran Türkiye'de yüzde 22, Vietnam'da yüzde 21, ABD'de yüzde 12, Almanya'da yüzde 24 dolaylarında.
Türkiye'nin kadın hakları bakımından en geride durduğu alanlardan biriyse, hukuk. Üst düzey yargı kurumlarında görev alan kadın oranı Türkiye'de yüzde 13'le sınırlı. Ruanda, Gürcistan, Güney Afrika, Kazakistan, Guatemala, Arnavutluk gibi ülkeler, yargı temsiliyetinde eşitlik bakımından Türkiye'nin ilerisinde.

(soL - Kadın)