Anneler çocuklarına sahip çıkıyor

YGS skandalının ardından liselilerin tüm yurtta devam eden eylemlerine velilerden gelen destek de büyüyor.

24 Nisan pazar günü Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde Ankara'nın birçok okulunda çocukları okuyan veliler bir araya geldi.

YGS'de yaşanan şifreleme skandalının bir ilk olmadığını ve AKP Türkiye'sinde son da olmayacağını ifade eden veliler liselilerin büyüttüğü mücadeleyi başka alanlara da taşımak gerektiğini belirtti.

Toplantıya katılan bir öğrenci velisi, Ayrancı Aysel Yücetürk Lisesi'nde okuyan kızının okulda yürüttüğü siyasi faaliyet sebebiyle okula çağrıldığını ve kendisine tehditkar bir üslupla "okul polisi tarafından siyasi çalışma yaptığı tesbit edilen kızınız hakkında disiplin yürütmeliği uygulanabilir" dendiğini anlattı. Sosyalist bir ailede sosyalist bir çocuk yetiştirdiğini okul yönetimine de ifade ettiğini söyleyen veli, AKP'nin ileri demokrasisinin bir ürünü olarak liselere demirbaş olarak yerleştirilen polisin, okullardan uzaklaştırılması için bir çalışma yapmak gerektiğini belirtti.

Bilindiği gibi, İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortak hazırlanan bir proje doğrultusunda ilköğretim okulları ve liselerde "okul polisi" uygulaması belirlenen pilot bölgelerde yürürlüğe girmiş durumda. Okullarda özel odaları da bulunan polislerin projedeki amacı uyuşturucuyla mücadele, polisin görevlerinin tanıtılması ve polislik mesleğinin sevdirilmesi olarak anlatılsa da, bu gerçeği yansıtmıyor. 2009'da yine Ayrancı'da, Ayrancı Ticaret Meslek Lisesi'nde bir okul polisinin, 16 yaşındaki 9. sınıf öğrencisi Engin Gümüş'ü okulun öğrencisi olmamakla suçlayıp tekme tokat dövmesi polisin okullardaki işlevi konusunda kaygı yaratmıştı.

Okullarda gerektiğinde jurnalci gerektiğinde de "üniformasını giyme serbestisiyle" öğrenci dövebilme hakkıyla görevlendirilen polislerin, çocuklarına sahip çıkan veliler için çok önemli bir mücadele başlığı haline geldiğinin ifade edildiği "veli toplantısı"nda bu konuda yapılabilecekler üzerinde de duruldu.

Çocuğunu Haymana'da yatılı bir devlet okuluna gönderen bir başka veli ise, çocuğunu ibadet etmeye zorlanması nedeniyle okuldan aldığını, okuldaki öğretmenler hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiğini belirtti.

Toplantıda, Ankara'da bazı okulların boyun eğmeyen veliler, öğretmenler ve bir öğrencinin de yer aldığı ekiplerle ziyaret edilmesine ve YGS skandalıyla büyüyen direnişin anne-babalar ile eğitimcilerin de desteğiyle yaygınlaştırılmasına karar verildi.

Ankaralı veliler, cemaate ve paralı eğitime boyun eğmeden verecekleri mücadelelerini büyütme ve 8 Mayıs Anneler Günü'nde güçlü bir eylem yapma kararıyla toplantılarına son verdiler.

(soL-Ankara)