AKP'li belediyeden kadınlara "ideal eş olma" tavsiyeleri

AKP'li Gaziosmanpaşa Belediyesi, boşanma oranlarını azaltmak maksadıyla kitapçık dağıtıp seminer düzenliyor. Dağıtılan kitapçıkta ve düzenlenen seminerlerde kadınlara verilen 'tavsiyeler' ise AKP'nin kadına bakışını özetliyor.

AKP'li Gaziosmanpaşa Belediyesi, boşanma oranlarını azaltmak amacıyla faaliyet yürütmek için İnci Yeşilyurt adlı kişi ile anlaştı. 'Danışman' olarak görevlendirilen ve 'Evlilik ve İletişim Uzmanı' olduğu söylenen İnci Yeşilyurt'un yazdığı ve belediye tarafından bastırılıp dağıtılan kitapçıklar ile Yeşilyurt'un düzenlediği seminerlerde kadınlara verilen 'tavsiyeler' kadını aşağılar mahiyette.

Vatan
Gazetesi'nden Kenan Butakın'ın haberine göre 2010 yılı Mart ayından itibaren Gaziosmanpaşa'da hem evlilik hazırlığı yapan çiftlere hem de boşanma aşamasına gelmiş çiftlere seminerler vermeye başlayan İnci Yeşilyurt, ayrıca “Evlilik Vizesi” adlı bir kitapçık da hazırladı.
Belediyenin evlendirme dairesinde dağıtılan kitapçıkta ve Yeşilyurt'un seminerlerinde kadınlara verdiği tavsiyeler AKP zihniyetinin kadına bakışını özetliyor.

Eşinizden önce kalkıp, ona kahvaltı hazırlayın yoksa para yiyici olursunuz
Kitapçık, ücretli bir işte çalışmayan, ev emekçisi kadınlara mutlaka eşlerinden önce kalkıp onlara kahvaltı sofrası hazırlamalarını ve eşlerini işe güler yüzle uğurlamalarını salık veriliyor. Aksi halde kadına, eşinin zihninde oluşacak algılar 'hatırlatılıyor'. İlgili madde şu şekilde:

"Çalışmayan bir kadının özel durumlar haricinde (hastalık, gece çocuk bakmak vb) sabah eşinden önce kalkıp eşinin ihtiyaçlarını (kahvaltı, kıyafet vb) hazırlamaması, işe güleryüzle uğurlamaması durumunda bir süre sonra eşi tarafından ‘sürekli uyuyan, tembel, hiçbir işe yaramayan, para yiyici’ olarak algılanabilmektedir"

Konuşun ama vıdı-vıdı yapmayın
Kitapçıkta yeralan bir başka madde kadına eşler arasında yaşanan bir problemle ilgili konuşma hakkını tanıyor, ancak bir şartla: vıdı-vıdı yapmamak!

Problemin çözümünde konuşmak ama asla vıdı-vıdı yapmamak gerekir. Yaşadığınız problem o anda çözülecek diye bir kural yoktur

Kitapçıkta kadınlara aldatılmamaları için gizemli ve çekici olmaları, eşlerine rest çekmemeleri de öneriliyor. Rest çekmenin bir poker hamlesi olduğu ve pokerin de bir kumar oyunu olduğunu da hatırlatan kitapçık, "Kocanıza rest çekmeyin, günaha girersiniz" mesajı veriyor.