AKP gebelik sonlandırıcı ilaçları toplatıyor!

Sağlık Bakanlığı pek çok ülkede gebeliği sonlandırmak için kullanılan mizoprostol etken maddeli ilacları toplatıyor. İlaçların doğum sonrası kanamalarda da kullanıldığı öğrenildi.

AKP sezaryen ve kürtajla ilgili tartışmaların ardından, kürtajla ilgili düzenlemede geri adım atmış, sezaryen de ise varolanı yeniden yasalaştırmaktan başka bir şey yapamamıştı. Bu gelişmelerden sonra Sağlık Bakanlığı'nın İlaç Takip Sistemi'ne gönderdiği yazı ile gebeliği sonlandırmak için kullanılan tıbbi ilaçları toplatma talimatı verdiği öğrenildi.

Bakanlık toplatıyor hekimler tepkili
Sağlık Bakanlığı, gebeliğin sonlandırılmasında da kullanılan mizoprostol etken maddeli ilaçları toplatma kararı aldı. Bakanlık ilaçların toplatılmasını "amacı dışında kullanılıyordu" gerekçesiyle açıkladı. Bakanlığın önceki gün eczacıların kullandığı İlaç Takip Sistemi'ne gönderdiği yazıda mizoprostol etken maddeli mide korumasında kullanılan ilaç ile eklem ağrılarında kullanılan ilacın toplatıldığı bildirildi. Söz konusu ilaçlar esas amacının yanında, gebeliği sonlandırmada da kullanılırken kürtajın yasak olduğu ülkelerde yüksek fiyata satılıyor.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri ilaçların amaçları dışında kullanıldığını iddia ederek "Olası sağlık sorunları nedeniyle sadece hastanelerde doktor kontrolüyle kullanılmasını" amaçladıklarını söylediler. Yetkililer tarafından "Mide ilacı olduğu bilinen ilacın yan etkileri, hastane ortamında kontrollü kullanılmasını gerektirmiş. O yüzden ilaçlar geri çekilmiştir" denildi.

Aspirini de mi toplatacaklar
Başkent Üniversitesi Kadın-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşe Akın, "Ya farklı amaçlarla da kullanılırsa diye Aspirin toplattırılabilir mi? Bu ve benzeri girişimlerin, düşük konusuna yapılan 'hücumun' bir parçası olmamasını umuyorum" diye konuştu. Prof. Dr. Ayşe Akın, ilacın doğum ve doğum sonrası kanamalarda da kullanılabildiğine işaret etti. Akın "Bildiğimiz kadarı ile hekimler bu ilacı gebelik sonlandırma amaçlı da kullanıyor. İçerisindeki etken madde mizoprostol eğer mifepriston isimli diğer bir ilaçla birlikte kullanılırsa, 9 haftaya kadar olan gebelikleri yüzde 95 sonlandırabiliyor. Buna 'tıbbi düşük' ismi veriliyor ve pek çok Batı Avrupa ülkesi ile Amerika'da yıllardır bu iki ilaç kombinasyonu ruhsatlı şekilde, düşük amaçlı kullanılmakta. Sağlık Bakanlığı'nın ilacı toplattırdığı gibi duyumlar alıyoruz. Umarım doğru değildir" dedi.

(soL-Haber Merkezi)