8 Mart Trabzon'da 'mücadele' vurgusuyla kutlandı

Trabzon’da siyasi partiler ve emek örgütleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla düzenlenen ortak yürüyüşte "Kadınlar AKP 'den hesap soracak", “Farabi işçisi yanlız değildir" sloganlarıyla AKP'nin kadın düşmanı politikalarına karşı mücadele çağrısı yaptılar.

Emekçi Kadınlar Günü için ilk eylem, direnişlerinin 66. gününde olan ‘Farabi işçileri’yle birlikte KESK tarafından yapıldı. Sabah saatlerinde Farabi Hastanesi Acil Servisi önünde yapılan ortak basın açıklamasını Yeşim Letif okudu. Başbakanın 'güvencesiz çalışmayı sendikalar istedi' sözlerini üzülerek izledikleri belirten açıklamada KESK’in her zaman esnek, güvencesiz ve taşeron çalışmaya karşı olduğu vurgulandı. Başbakan'ın bu talepleri hangi sendikalardan aldığı bir an önce açıklamalıdır" denirken, KESK olarak her zaman esnek, güvencesiz ve taşeron çalışmaya karşı olduk açıklaması yapıldı.

Açıklamada güvencesiz, esnek ve taşeron çalışma bütün dünyada ve ülkemizde olduğu gibi ilimizde de önce kadınları vurmuştur denirken, KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde işten atılanların çoğunun kadınların oluşturduğu aktarıldı. Farabi işçilerinin 66 gündür her türlü baskı, zulüm ve soğuk havaya rağmen direnmeye devam ettiğini söyleyen Letif, sağlıkta dönüşüm adı altında başlatılan uygulamanın sağlık çalışanlarına baskı, sürgün, şiddet ve işten atılma olarak geri döndüğünü belirtti. KTÜ’de yaşananların ülkenin hemen her yerinde yaşandığını hatırlatan Letif, mücadeleye devam edeceklerinin sözünü verdi. Letif, “Direnen kadın arkadaşlarımızdan aldığımız inanç ve güçle burada veya ülkenin herhangi bir yerinde mücadele etmeye hazırız. Çünkü biliyoruz ki zafer direnen emekçini olacak. Burada mücadele eden arkadaşlarımızla KTÜ Rektörlüğü’nden işe geri dönmelerine yönelik yapıcı bir adım gelene kadar direnmeye devam edeceğiz.” dedi.

Akşam saatlerinde ise Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında siyasi partiler ve emek örgütleri de ortak yürüyüş düzenledi. "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun” pankartının arkasında yürüyen kadınlar çalışma yaşamında, eğitimde, evde ve sokaktan ayrımcılığa, güvencesizliğe, şiddete ve savaşa karşı sesimizi yükseltiyoruz derken kadın düşmanı AKP’ye karşı mücadele kararlılığında olduklarını vurguladı. AKP’nin ırkçı, gerici, piyasacı politikalarla eğitim ve sağlık başta olmak kadınlar olmak üzere temel haklara ulaşımın engellediği vurgusu yapılırken kadınlar için “Her Gün 8 Mart, Her Yer Mücadele Alanı” dendi.

(soL - Trabzon)