Nice yaşlara Astrid Lindgren

13 Kasım 2014
Ülkemizde daha çok "Uzun Çorap Pippi" ile tanınan Andersen ödüllü Astrid Lindgren'i doğum günü vesilesiyle anmak istedik.
13 Kasım 2014
Dünya çocuklarının ilk kez 1945 yılında tanıştığı yazar, Pippi Uzunçorap, Bullerby köyünün çocukları, damda uçan Karlsson ve pek çok kahramanıyla uzun zamandır satır aralarından bize gülümsüyor.
13 Kasım 2014
Kitapları 90’dan fazla dile çevrilen Lindgren dünyanın en sevilen çocuk yazarlarından biri olmasını biraz da muzipliğine borçlu.
13 Kasım 2014
Pippi Uzunçorap, İsveçli yazarın hasta kızını yatakta eğlendirmek için anlattığı bir hikâyenin kahramanı olsa da belki de yazarın muzip hallerinin somutlamasıdır. Kim bilir?
13 Kasım 2014
Yer çekimine inat havada duran iki kızıl örgü saçıyla yüzü kocaman gülen ve çilli yüzüne her biri değişik renkte çorapları eşlik eden 'Pippi Uzunçorap' serüvenleri ile pek çok çocuğun hayatını renklendirmeye devam ediyor.
13 Kasım 2014
Peki, kim bu Uzunçorap?
13 Kasım 2014
9 yaşında kıpkızıl bir kız çocuğu Pippi... Çöpe atılan nesnelere yeniden hayat vermek için şeyler buluculuğu yapıyor, kötü niyetli çocuk çetesinin karşısına korkusuzca dikiliyor, tatil hakkını almak için okula gidiyor.
13 Kasım 2014
Uzun Çorap Pippi dışında pek çok karakteri çocukların dünyasına kazandıran Lindgren üretken bir yazar.
13 Kasım 2014
Astrid Lindgren, dünyanın en çok okunan çocuk yazarları arasında yer alıyor.
13 Kasım 2014
Mutlu çocukların hikayesini yazan Lindgren, kırlarda özgürce dolaşan deli dolu çocukları anlatır. Tıpkı Bullerby Köyü'nün çocukları gibi...
13 Kasım 2014
Bullerby köyünde yaşayan altı yaramazın hikayesi Türkçeye 'Şamatalı Köy' başlığı altında çevrilirken, hikayeyi fazla iyimser bulan eleştirmenlere ise Lindgren şöyle yanıt verir: "Dertsiz, tasasız geçen bir çocukluğun neresi kötü anlamadım."
13 Kasım 2014
Lingren'in diğer ünlü karakteri ise pek zeki ama bir o kadar haylaz,karnındaki bir düğmeyle çalıştırdığı bir pervane ile evlerin çatılarında gezip, yalnız çocuklara arkadaşlık eden Carlsson.
13 Kasım 2014
İngilizceye "Karlsson on the Roof" olarak çevrilen hikaye maalesef Türkçede yok.
13 Kasım 2014
Carlsson, 1970'lerde çizgi film uyarlamaların yükselişi ile Sovyetler Birliği'nde popüler hale geldi. Sovyet çizgi kahraman 'Cheburashka' kadar ulusal ikon olarak kabul edilen sevilen kahramanın öyküsü çizgi film olarak da çocuklarla buluştu.
13 Kasım 2014
Lindgren'in pek çok kitabı Türkçeye çevrildi. Yazarın en son çevrilen kitabı ise "Güney Çayırı"
13 Kasım 2014
Yazarın ölümünden hemen sonra yayınlanan ‘Güney Çayırı’ umudu diri tutan,çocukların mutlu yaşadığı bir dünyayı anlatan bir masal. Masalın sonu ise aydınlık bir dünyayı tasvir eder.