Dünden bugüne fabrikalar

Tarihçi ve çevirmen Saadet Özen'in yaptığı arşiv çalışmalarından çıkan Beykoz Kundura Fabrikası'nın fotoğrafları, Cumhuriyetin kuruluş yıllarından bugüne işçi sınıfı ve fabrikalara ilişkin önemli bilgiler içeriyor. Özen'in çalışmaları sonucunda ortaya çıkan fotoğraflarda kadın işçiler ve işçilerin çocukları için oluşturulan kreşler dikkat çekiyor. Fabrikaların üretim merkezleri…

Tarihçi ve çevirmen Saadet Özen'in yaptığı arşiv çalışmalarından çıkan Beykoz Kundura Fabrikası'nın fotoğrafları, Cumhuriyetin kuruluş yıllarından bugüne işçi sınıfı ve fabrikalara ilişkin önemli bilgiler içeriyor. Özen'in çalışmaları sonucunda ortaya çıkan fotoğraflarda kadın işçiler ve işçilerin çocukları için oluşturulan kreşler dikkat çekiyor. Fabrikaların üretim merkezleri olmalarının yanında, işçiler için sosyal bir alan olduğunu gösteren fotoğraflarda üretime ilişkin bilgiler de yer alıyor. Fotoğrafları soL'un kullanımına açan Saadet Özen'e teşekkür ediyoruz.
27 Kasım 2016
Binaların çoğu 1892-93'te Hamidiye Kağıt Fabrikası için yapılmıştı. Fotoğraf fabrikanın açılış albümünden, kadın işçiler (Foto Sebah)
27 Kasım 2016
Aynı yerde bir de deri işletmesi vardı. Cumhuriyet'ten sonra bütün binalar Sümerbank'ın deri ve kundura fabrikasına dönüştü.
27 Kasım 2016
Beykoz Kundura işçileri yemekte. Fabrikada bir kreş de vardı, o nedenle fotoğrafta çocuklar da var.
27 Kasım 2016
İlkokul öğrencileri Beykoz Kundura Fabrikası ziyaretinde, 1950'ler.
27 Kasım 2016
Derilerin işlendiği bu dolaplar hala yerinde duruyor. Çok zor ve ayrıntılı bir işti. Aşamaları eski işçilerden dinleyip kaydediyoruz.
27 Kasım 2016
Fabrika hem üretim yeri hem bir sosyal alandı. Filmler seyredilir, Zeki Müren'li konserler düzenlenirdi.
27 Kasım 2016
1959'da perdahlanmış köselelerin kurutulması...