Yunanistan'da işçi sınıfı teslim olmuyor

Sağcı koalisyon hükümetinin ekonomi politikalarını protesto etmek için PAME’nin çağrısıyla düzenlenen genel grev sonucunda Yunanistan’da hayat durma noktasına geldi. PAME'den grev sonrası yapılan açıklamada ise "Bir sonraki adım için hazırlanıyoruz" mesajı verildi.

Yunanistan’da sağcı koalisyon hükümetinin krizin faturasını halka çıkarmaya çalışmasına halktan onay çıkmadı.

Yunanistan'da Tüm İşçilerin Mücadeleci Cephesi'nin, PAME'nin, çağrısı ile gerçekleşen genel grev büyük bir başarı ile gerçekleşti. 70 şehirde gerçekleştirilen eylemlerde emekçiler meydanları doldurdu. PAME'nin Omonya Meydanı'ndaki Atina mitingine on binlerce emekçi katılırken, diğer konfederasyonlar da Sintagma Meydanı'nda toplandı. PAME'li emekçiler mitinglerinin ardından Sintagma'ya yürürken, protestolar akşam saatlerine kadar devam etti. Emekçilerin alandan ayrılmasının ardından anarşist gruplar ile polisler arasında küçük çapta çatışmalar yaşandı.

PAME’nin çağrısıyla düzenlenen genel grev sonucu hayat durma noktasına gelirken, onbinlerce kişi Atina’nın merkezinde gerçekleştirdiği bir yürüyüşle hükümetin 11,5 milyar avroluk kemer sıkma “önlemlerini” protesto etti.

Hükümetin uygulamaya çalıştığı bu kesintiler, Avrupa Merkez Bankası’nın 130 milyar avroluk “kurtarma” paketinin 31 milyar avroluk ikinci taksitinin salınması için koyduğu bir ön koşul.

Sabah 10.00’da başlayan grev 24 saat sürecek. Grev, sağcı koalisyon hükümetinin başa geçmesinden sonra ilk genel grev olması açısından önem taşıyor.

RT’nin aktardığına göre ADEDY sendikası görevlileri, grev eylemlerine ülke çapında yaklaşık 350 bin kişinin katıldığını belirtiyor. Reuters, Atina’da paerlemento binasının önünde yaklaşın 70 bin kişinin toplandığını bildirirken, Yunanistan’ın ikinci büyük kenti Selanik’te düzenlenen eylemlere ise yaklaşık 18 bin kişinin katıldığı gelen haberler arasında.

BBC’nin haberine göre, Atina’daki eylemlere esnaf ve eczacılardan öğretmenlere, araba tamircilerine ve gümrük çalışanlarına kadar birçok kesimden çalışan katılırken, katılımın yüksekliği halkın ekonomik saldırılara karşı tahammülünün kalmadığını gösteriyor.

AFP’ye konuşan bir gösterici, “Son iki üç yıldır inanılmaz bir yıkım yaşıyoruz. Maaşımın yarısı kesildi. İki çocuğum var ve yarın bir işimin olup olmayacağından bile emin değilim” diye konuştu.

PAME: “Hayal ettiğimiz gelecek ellerimizde ”
PAME'nin idari sekreteryası adına yapılan konuşmada Yunanistan'da sınıflar mücadelesinin güncel gereksinimlerine ve geleceğine ilişkin önemli saptamalara yer verildi.

Yunanistan'da sınıflar mücadelesinin yükseldiği ancak işçi sınıfı açısından sonuç alıcı olmadığı saptandı. Bu durumun değişmesinin ve krizden halk lehine bir çıkışın ön koşulunun işçi sınıfının örgütlü ve kitlesel mücadeleyi yükseltmesi olduğu söylenirken işçi sınıfının çalışan ve işsiz kesimlerinin hızla örgütlenmesinin en acil ihtiyaç olduğunun altı çizildi.

"Fabrikaları, şirketleri kendi iktidarımızda kendi elimize almak istiyoruz." denilen konuşmada "Üretilen tüm zenginlik bize ait, zira bizim tarafımızdan üretiliyor ve bu zenginlik bugünle mukayese edilmeyecek derecede artırılabilir" denildi.

Yunanistan'ın AB'den çıkmasının krizden halk lehine çıkışın bir diğer ön koşul olduğu da PAME İdari Sekreteryası'nın konuşmasında vurgulanan diğer noktaydı.

Aleka Papariga: Yeni bir başlangıç zamanı
PAME'nin Atina'da on binlerce emekçinin katıldığı mitingde Yunanistan Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Aleka Papariga emekçilere şöyle seslendi:

"Mücadelelerden sonuç alınabilmesi için birleşen güçlerde, radikal taleplerde ve yükselen mücadele biçimlerinde yeni bir başlangıç gerekiyor.

Halk, şuna inanmalı: AB'den kurtulmuş bir Yunanistan, halkın idare ettiği bir Yunanistan sosyal refahı sağlayabilir ve daha kötüye gidişi durdurabilir. Eğer halk buna inanmazsa, halkla utanmazca dalga geçen iktidar partileri, plütokratlar, idareciler üstünlüğü elde tutmaya devam edecek. "

PAME: Mücadelemizi güçlendir, Köleliği reddet
Grev sonrası bir açıklama yayımlayan PAME, greve katılım gösteren binlerce işçi, işsiz, emekli, genç ve göçmeni selamladı.

Atina'daki mitingin "etkileyici" olarak tanımlandığı açıklamada PAME'nin yerel örgütlenmelerinin ve halk komitelerinin mitingin organize edilmesindeki rolüne dikkat çekildi. Grevin patronların terörizmi ve tehditlerine rağmen başarılı olduğu vurgulanırken, işçi sınıfının sahte umutlara ve yanılsamalara karşı bir zafer kazandığı belirtildi. PAME işçi sınıfını hükümeti, AB'yi, IMF'yi ve patronları daha da sıkıştırmaya çağırırken, net bir mesaj verdi: "Bir sonraki adım için hazırlanıyoruz."

PAME açıklamasını işçilere mücadeleyi korkusuzca güçlendirmeleri ve dayatılan modern köleliği reddetmeleri çağrısı ile noktaladı.

(soL- Dış Haberler)