Yunanistan’da grev: Polis saldırdı, 1 işçi öldü!

AB liderleri Avro bölgesindeki ekonomik krizi görüşmek üzere toplanırken, Yunanistan’da işçi sınıfı bugün iş bırakıyor.

Güncelleme: 18:52
“Güçlü bir halk ittifakı inşa edilmeli”
Yunanistan Komünist Partisi KKE’nin resmi sitesinden duyurulan haberde, Tüm işçilerin Militan Cephesi PAME’nin Atina, Selanik, Pire ve ülke genelinde birçok şehirde bugün gerçekleştirdiği gösterilerde hükümetin, AB’nin ve sermayenin aldığı “barbarca önlemlere karşı kararlı bir cevap verdiği” ifade edildi.

PAME’li sendikacı S. Poulikogiannis yaptığı açılamada, işçilerin “21’inci yüzyılın köleleri haline çevrilmeye” çalışıldığını ve bundan kurtulmak için yapılacak tek şeyin sınıf temelli bir işçi mücadelesi vermek olduğunu söyledi.

Poulikogiannis açıklamasında, halkın kendi kaderini eline alacağını ve ancak burjuvazinin boyunduruğundan kurtulduğu takdirde başarıya ulaşacağını vurguladı.

Tekeller tarafından dayatılan kemer sıkma “önlemlerini” engellemek için bütün işçilerin işyerlerinden örgütlenmesi gerektiğini ifade eden Poulikogiannis, Syriza’nın sendikal hareketin yeniden yapılandırması için “gerici bir planı” yürürlüğe koymaya çalıştığına dikkat çekerken, bu girişimi kınadığını belirtti.

Yunanistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Aleka Papariga ise gazetecilere yaptığı açıklamada, halkın AB’den kopması ve borçları iptal ettirmesi için güçlü bir halk ittifakı inşa etmesi gerektiğini ve bunda başka bir yolun olmadığını dile getirdi.


Güncelleme: 16:24
AA'nın haberine göre, genel grev eyleminde çıkan çatışmalardan etkilenen 67 yaşında bir kişi geçirdiği kalp krizi sonrası kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Genel grev çerçevesinde Atina'da taksi şoförleri 9 saat, hava trafik kontrolörleri ise 3 saatlik iş durdurma eylemi yaptı. Denizciler ve liman çalışanlarının da greve gittiği ülkede, feribotlar limanlara bağlı kaldı, ana kara ile adalar arasında bağlantı kesildi.


Merkel’in Yunanistan ziyaretinin ardından Tüm işçilerin Militan Cephesi PAME’nin yaptığı çağırıyla, işçi sınıfı hükümetin kemer sıkma politikalarını protesto etmek ve Brüksel’de Avro bölgesindeki ekonomik krizi görüşmek üzere toplanan AB liderlerine bir mesaj vermek için bugün 24 saat sürecek bir greve gidiyor.

Greve Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile İşçi Sendikaları Federasyonu (GSEE) da katılırken, tüm şehirlerde ve Atina’da mitingler ve yürüyüşler düzenleniyor. En çok eğitim, sağlık, ulaşım ve kamu hizmetleri gibi alanların grevden etkilenmesi bekleniyor.

Grev sağcı koalisyon hükümetine karşı son üç haftada düzenlenen ikinci grev olma özelliğini taşırken, Reuters’in haberine göre, binlerce kişi Atina’nın merkezinde toplanmaya devam ediyor.

58 yaşında yaşlı bir işçi olan Konstantinos Balomenos Reuters’a yaptığı açıklamada, işsiz iki çocuğu olduğunu ve bu dönemde maaşının yarı yarıya azaltıldığını söylerken, “Onlar mezarımızı kazdılar ve bizi içine ittiler biz de son sözlerini söylemesi için rahibi bekliyoruz” diye konuştu.

(soL- Dış Haberler)