Ukraynalı komünistlerden krize çözüm önerisi

Ukrayna’da önemli bir güç olan Ukrayna Komünist Partisi, ülkedeki çatışmaların emperyalist merkezler tarafından kışkırtıldığı yönünde açıklamalar yaptı. Partinin krizden çıkışa ilişkin önerilerinden birisi de ülkenin federasyonlaşması.

(soL-Dış Haberler) Ukrayna Komünist Partisi, son Parlamento seçimlerinde yüzde 13,2 oy alarak, dördüncü parti oldu. Parlamento’da 35 milletvekiline sahip olan partinin temsilcileri, son çatışmaların emperyalist merkezler tarafından körüklendiği yönünde açıklamalar yaptı. Ancak Ukrayna Komünist Partisi’nin krizden çıkışa ilişkin önerileri fazla bilinmiyor. Partinin Genel Sekreteri Petr Simonenko’nun bu konuyla ilgili makalesinin geniş bir özetini paylaşıyoruz.

Ukrayna Komünist Partisi, mevcut çatışmaların toplumun içerisinde yarattığı eğilimlerin sürmesi ve ivme kazanması halinde ülkenin farklı devletlere bölünmesinin engellenmesinin ve bütünlüğünün korunmasının tek yolunun Ukrayna’nın federasyonlaşmasından geçtiği yönündeki görüşünü kamuoyuyla paylaştı. Ancak bazı medya organları partinin pozisyonunu ve önerilerimizin özünü çarpıttı.

Ukrayna Komünist Partisi, her zaman Ukrayna’nın, farklı uluslardan insanların kardeşçe ve birbirlerine saygı içinde yaşadığı, çok etnisiteli bir devlet olmasının savunucusu olmuştur. Sovyet Ukrayna’nın yaratıldığı ve ilk 10-15 yılda benimsenen ilkeler temelinde bağımsız bir Ukrayna ortaya çıkabilmiştir.

Ancak bugün ülkenin fiili olarak, giderek daha da kötüleşen ulusal çatışmalara doğru ilerlediğini, hatta parçalanmaya ya da bir iç savaşa doğru gittiğini görüyoruz. Siyasi alanda bu tehditler görmezden gelinse bile, hanehalkları ve tek tek bölgeler düzeyinde bu endişe verici işaretler daha sık ortaya çıkmaktadır. Ayrıca uzmanlar ve siyasetçiler de ülkenin federasyonlaşmasının esas itibariyle başladığını öne sürmektedir: Bazı bölgeler kendi paralel hükümetlerini, güvenlik güçlerini ve paramiliter birimlerini yaratmış, kendi kararlarını almakta ve ulusal makamların yasa ve yönetmeliklerine uymayı reddetmektedirler.

(...)

Tarihin de gösterdiği üzere, alternatif bölgesel otoriteler yaratılması, parçalanmanın ilk adımıdır. Ukrayna’da bu gibi adımların başlatıcısı olan radikal milliyetçi gruplardır bu adımları destekleyen ve zorlayanlar onlar ve sözde “muhalefet”in liderleridir komünistler değil. Ülkenin parçalanma süreci, esas olarak, “Katolik ve bölünmez” Ukrayna sloganlarını en yüksek sesle atan siyasi güçlerce başlatılmıştır.

Bu merkezkaç durum ve eylemler, ülkenin parçalanmasına neden olabilir. Ve bu durum yalnızca Ukrayna’da değil, ülke dışında da hissedilmektedir. Bir dizi komşu ülkenin, üst düzeyde ülkemizden toprak taleplerini dile getirdikleri yönünde yayınlar yapılmaktadır.

Ukrayna Komünist Partisi, ülkenin içinde bulunduğu bu vaziyet nedeniyle, Ukrayna’nın ve devletin toprak bütünlüğünü korumanın tek aracı olabileceği görüşünden hareketle kamu yönetimi mekanizmalarında federasyonlaşmaya gidilmesi tartışmasını açmıştır.

Bu konunun açık ve kamusal bir biçimde tartışılmasını istiyoruz.

(...)

Sıkça gazetelerde federasyonlaşmayla ilgili yapay olarak, Yugoslavya federasyonun kanlı bir biçimde parçalanması örneğinin verildiğini görüyoruz. Aslında federasyonlaşma, Ukrayna’daki durum gözetildiğinde, Yugoslavya’daki kanlı senaryonun önlenmesini sağlayabilir.

(...)

Bir kez daha biz komünistlerin, seçim kampanyalarını şoven ve milliyetçi fikirler üzerine kurarak iktidar sahibi olan politikacıların, yıkıcılığı ve kanlı çatışmaları sessizce izlediklerine, hatta teşvik ettiklerine ikna olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Bu yol tek bir yere çıkar: Ülkenin parçalanmasına. Bu durumda federasyonlaşma belki de ülkenin tek bir devlet altında yaşamasının ve ayrılıkçı senaryolardan uzaklaşmasının yegane yoludur.

(...)

Federasyonlaşma konusu hükümet nezdinde ya da bazı siyasi güçler tarafından değil, bir referandum aracılığıyla halk tarafından karara bağlanmalıdır.
(...)