Tito’nun torunu Sırbistan’da yeni bir komünist parti kurdu

Yeni bir komünist parti kurmak için topladığı 12 bin imzayı 6 Aralık Pazartesi günü Sırbistan’da yetkili kurumlara teslim eden, Yugoslavya’nın efsane lideri Josip Broz Tito’nun torunu Joşka Broz’un girişimi eski Yugoslav ülkelerinde heyecan yarattı.

Yugoslav lider Josip Broz Tito'nun torunu Joşka Broz, Sırbistan'da yeni bir komünist parti kuruyor. Sırbistan’da 14 farklı sol partinin bulunduğunu ve bu partilerin çeşitli vesilelerle kendisini toplantılara davet etmesiyle yeni ve birleştirici bir komünist parti kurma fikrini geliştirdiğini söyleyen Joşka Broz, iki yıl önce yapılan bir anket çalışmasında Sırbistan’daki gençlerin yüzde 70’inin yurtdışına göç etmek istediğini öğrenmiş ve bu da yeni parti kurmanın gerekliliği konusunda Broz’u ikna etmiş.

Emperyalist iktisadi kuşatma kırılmalı
Yirmi yıldır devam etmekte olan emperyalist kuşatmanın ancak Komünist Parti sayesinde kırılabileceğini açıklayan Broz, emperyalizmin Balkanlar’da sadece farklı etnik grupları birbirine karşı kışkırtmakla kalmayıp iktisadi çöküşe sürüklediğini belirtti. Broz, Balkan ekonomilerini eline geçiren emperyalizmin işleyen bütün fabrikaları kapattığını, eskiden otomobil, uçak, traktör üreten Balkan ülkelerinin şimdi en basit ihtiyaç maddesini bile Batı Avrupa’dan ithal ettiğini, bu koşullarda komünizm idealinin hâlâ geçerli olduğunu sözlerine ekledi.

Joşka Broz temel hedeflerinin ulusun gururunu yeniden inşa etmek, Sırbistan solunu birleştirmek ve geçmişteki değerler sistemini yeniden gündeme taşıyarak, eski Yugoslav ülkelerinin sosyal ve iktisadi ilişkilerini geliştirmek olarak açıkladı. Broz ilk hedeflerinin ise Sırbistan’da yaklaşık yüzde 60’lara varan kararsız oyların en az yüzde 10’unu almak olduğunu vurguladı: “Eğer Sırbistan’daki komünistlerin oylarının tamamını alabilirsek, ki alacağımıza inanıyorum, o zaman önemli bir başarı elde deriz.” Joşka Broz, medyanın “Eski Yugoslavya’yı yeniden kurmayı tasarlıyor musunuz?” sorusunu ise şu şekilde yanıtladı: “Bölgedeki siyasi sınırların değişeceğini zannetmiyorum, fakat elbette ki eski Yugoslav ülkeleri arasında siyasi ve iktisadi ortaklıklar olacaktır.”

Yeni partinin vizyonu
Uzun zamandır siyasi görüşlerden ve felsefi eğilimlerden ziyade imgelerin siyasette ön plana çıktığı Balkanlar’da, dedesinin mirasını vizyonuna yerleştirerek partisini kurduğu ilk günde medyanın ilgisini çeken Joşka Broz, yeni partinin programını şu şekilde özetledi: “Yeni partinin programı komünist partinin [Yugoslavya Komünistler Birliği] tecrübelerinden faydalanacaktır. Fakat yeni koşullar da göz önüne alınarak özelleştirmeler ve AB’ye entegrasyon konusu da partimizin programında yer alacaktır.” Yakın zamanda dağılacağını öngördükleri AB’ye üye olmaktansa AB ile işbirliğini hedefleyen Broz, AB üyeliği masalının peşinde koşmayacaklarını da ekledi.

Parti üyeliğinin de eskisi gibi sıkı olmayacağını vurgulayan Broz, herkesin partiye üye olabileceğini, ateist olmanın ön koşul olmadığını söyledi.

(soL - Bosna-Hersek)