ODTÜ’de “Yunanistan’da Sınıf Mücadeleleri ve Güncel Gelişmeler” etkinliği

ODTÜ’ye gelen Yunanistan Komünist Gençliği üyesi Nikos Zacharopoulos’n katılımıyla düzenlenen etkinlikte Yunanistan’daki sınıf mücadeleleri ve güncel gelişmeler tartışıldı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) Türkiye Komünist Partili Öğrenciler, Yunanistan Komünist Gençliği üyesi Nikos Zacharopoulos’un katılımı ile “Yunanistan’da Sınıf Mücadeleleri ve Güncel Gelişmeler” başlıklı bir etkinlik düzenledi. Zacharopoulos konuşmasına Türkiye Komünist Partisi ve Yunanistan Komünist Partisi’nin son ortak bildirgelerinde söyledikleri şu sözler ile başladı: “Biz iyimseriz! İşçi sınıfı, halk kitleleri kapitalizmi yenecektir. Sosyalizm kazanmalıdır ve kazanacaktır!”

Konuşmasının ilk bölümünde Yunanistan’da tekellerin ve onların siyasal temsilcilerinin yoğun saldırganlığının siyasal stratejilerine yansıyacak şekilde arttığını ve Avrupa çapındaki krizlerle büyüyerek derinleşen aşırı-birikim krizinin dördüncü yılına girerken Yunan hükümetinin, Avrupa Merkez Bankası, IMF ve AB ile imzaladığı Memorandumun, bu stratejilerin ana hattını oluşturduğunu söyledi.

Seçim sonuçları değerlendirildi
Yunanistan’daki seçim sonuçlarının değerlendirmesinin yapıldığı ikinci bölümde ise AB ve Memorandum seçeneğine alternatif olarak muhalefetin bu seçeneklerin burjuvaziye hizmet ettiği anlayışıyla hareket etmediğini, kapitalist krizin ve memorandumun, burjuva siyasi kadroları tarafından, pazarlıktaki ve yönetmedeki bir ehliyetsizlik, boyun eğicilik ve bencillik sorununa indirgendiğini ve SYRIZA, Bağımsız Yunanlar ve Altın Şafak tarafından gösterilen sığ memorandum karşıtlığının bu temele oturduğunu söyledi.

Konuşmasının son bölümünde Yunanistan Komünist Gençliği’nin (KNE) mücadelesine değinen Zacharopoulos şunları söyledi:

“Son yıllarda Yunanistan’da 30’dan fazla grev, onlarca yürüyüş ve pek çok farklı biçimde eylem düzenledik. KNE, Yunanistan’daki ve diğer ülkelerdeki gençlerin işçi sınıfı mücadelesine katılımlarından ve katkılarından kaynaklı tecrübe biriktirerek KKE’nin hemen yanında Yunanistan’daki mücadeleye katkı koymaktadır.

Aynı zamanda öğrenci hareketinin yeniden örgütlenmesi için ve KNE’nin üniversitelerde ve teknik enstitülerde desteklediği Öğrenci Mücadele Cephesi’nin (MAS) güçlendirilmesi için çalışmaktayız."

Zacharopoulos, Eylül ayında düzenleyecekleri festivale ilişkin ise şunları söyledi:

"Şimdilerde üye ve dostlarımızla birlikte Eylül’de düzenlenecek olan festivalimiz için hazırlanıyoruz. Bu festival, KKE’nin bu krizden halkın yararına tek geçerli ve gerekli çıkış yolunun Sosyalizm-Komünizm olduğu yolundaki iddiasının ve mücadele deneyimlerinin KNE ve gençlik tarafından tartışılabilmesi için uygun bir ortam sağlayacaktır. Bu yıl 38.’si düzenlenecek olan KNE ve Odigitis (KNE’nin yayın organı) festivali iki büyük işçi sınıfı şairinden, Maksim Gorki ve Bertolt Brecht’ten alınan iki dizelik bir sloganla gerçekleşecek: ‘Ayaklanana yardım et! … Komutayı hemen ele almaya hazır ol!’”

(soL - Ankara)