Kübalı beş yurtsever 14 yıldır tutsak

Bugün Kübalı beş yurtseverin ABD tarafından asılsız suçlamalarla tutuklanmasının 14. yılı. Jose Marti Küba Dostluk Derneği konuyla ilgili bir basın açıklaması yayımladı.

Jose Marti Küba Dostluk Derneği, ABD tarafından 14 yıldır hukuksuz bir biçimde hapiste tutulan Küba Beşlisi'yle ilgili bir açıklama yayımladı. "Beşli'ye özgürlük mücadelesi devam ediyor" başlığını taşıyan açıklamada şunlar söylendi:

Bugün, Gerardo Hernandez, Ramon Labañino, Antonio Guerrero, Fernando González ve René González’in, yurdunu ve halkını korumak için mücadele eden bu beş Kübalı kahramanın ABD tarafından tutsak edilişinin 14. yılını doldurmuş bulunmaktayız.

Küba Devrimi, birkaç yüz kilometre ötede kendisine karşı ölümüne bir savaş ilan eden ve ona diz çöktürmek için her yola başvuran ABD’ye karşı kahramanca kafa tutarak gerçekleşmiş ve yaşayagelmiştir.

ABD, devrimden bu yana adaya saldırıda bulunmak üzere çok sayıda terör örgütü kurmuş, başta Fidel olmak üzere pek çok devrim liderine çok sayıda suikast girişiminde bulunmuştur. Miami'de üslenmiş bu terör örgütlerince Küba’ya düzenlenen saldırılarda 2000’den fazla Kübalı yaşamını yitirmiş, binlercesi yaralanarak sakat kalmıştır.

Gerardo, Ramon, Antonio, Fernando ve René, ABD’de yaşayan ve Miami’de üslenmiş terör örgütlerine sızan beş Kübalı yurtseverdir. Amaçları, ülkelerini hedef alan saldırı planları hakkında bilgi toplamaya çalışmak olmuştur. Bunu başarmışlardır da... Küba'yı hedef alan pek çok terörist saldırı planı bu genç yurtseverler tarafından ortaya çıkarılmış ve söz konusu hazırlıklar Küba devleti tarafından ABD hükümetine her defasında resmen bildirilmiştir.

Ancak ABD hükümeti teröristleri yakalamak ve yargı önüne çıkarmak yerine, devlete karşı casusluk yaptıkları iddiasıyla Beşli’yi tutuklamıştır.

Mahkemede tanık olarak dinlenen pek çok ABD’li askeri istihbarat yetkilisi ve hukukçu, Beşli’nin iddia edilen fiilleri gerçekleştirmediğini kendi ifadeleriyle teyid etmişlerdir. Buna rağmen Beşli, taraflı ve hukuksuz bir yargılama sürecinin sonunda çoğunluğu hücrede geçen insanlık dışı hapis cezalarına çarptırılmıştır.

Tutsak edildiği hapishanede her türlü işkence ve şantaja direnerek, ABD’nin onca işbirliği teklifini elinin tersiyle iterek on üç yılın sonunda onuruyla hapisten çıkan René González’in yurduna dönmesi engellenmiş, üç yıl boyunca terörist katillerin arasında, Miami’de “gözetim altında tutulmasına” karar verilmiştir.

Tüm bu hukuksuzluğun tek bir gerçek nedeni bulunmaktadır: Küba'nın emperyalist zorbalığa boyun eğmemesi ve haklının kazanabileceğini göstermesidir.

Küba yıllardır yalnızca kendi haklı mücadelesinde zafere ulaşmakla kalmamış, Latin Amerika’da ve dünyanın her yerinde devrimci, yurtsever, bağımsızlıkçı yükselişe esin kaynağı olmuştur.

İşte bu yüzden Küba Beşlisi’nin davası sadece Küba’da değil tüm dünyada ABD saldırganlığına karşı ve adaletten yana olan kitleler tarafından sahiplenilmiştir. Aralarında aydınlar, hukukçular, nobel ödüllü sanat ve bilim insanlarının da bulunduğu milyonlarca kişi çeşitli eylem ve etkinliklerle Beşli’nin davasına sahip çıkmaya devam etmektedir.

Uluslararası Küba Beşlisine Özgürlük Komitesi tarafından sürdürülen kampanyalar aralarında derneğimizin de yer aldığı uluslararası pek çok kuruluş tarafından desteklenmektedir.

Değerli Küba dostları ve basın mensupları,

Küba Beşlisi için verilen mücadele emperyalizmin tahakkümüne karşı adalet ve onur mücadelesidir.

İnanıyoruz ki dünyanın dört bir yanında adalet ve onurdan yana olan Küba dostlarının sesine ülkemizdeki Küba dostlarının da sesi katıldığında, Beşli’nin yurduna ve ailelerine kavuşacağı gün çabuklaşacaktır.

José Martí Küba Dostluk Derneği tüm Küba dostlarını, Beşli geri dönene kadar mücadele etmeye davet etmektedir.

Volveran! Geri dönecekler!

Yaşasın Uluslararası Dayanışma!

Yaşasın Küba, Yaşasın Sosyalizm!

(soL-Haber Merkezi)