Küba'da yönetimi gençleştirme adımı

Küba Komünist Partisi (PCC) 6. Kongresi’nin açılış konuşmasını yapan Raúl Castro, siyasi liderlerin görev sürelerini 10 sene ile sınırlandırarak ülke yönetimini gençleştireceklerini anlattı.

Küba Komünist Partisi (PCC) 6. Kongresi Cumartesi günü 997 seçilmiş delege ve Küba devlet başkanı Raúl Castro'nun katılımıyla başladı.

19 Nisan'a kadar Havana Konferans Merkezi'nde devam edecek kongrede temel olarak aylardır toplumun her kademesinde tartışılan ve bazı kısımları değiştirilerek son haline ulaşan Parti ve Devrimin İktisadi ve Toplumsal Siyaset İlkeleri Taslağı ele alınacak. Ayrıca kongrede PCC'nin gelecek dönem yöneticileri de seçilecek.

Fidel halktan özür diledi
PCC Genel Sekreteri ve Küba eski Devlet Başkanı Fidel Castro, kongre ile ilgili bir açıklama metni yayınladı. Küba Devlet Başkanı Raúl Castro’nun kongre açılış konuşmasının ardından kendisiyle gurur duyduğunu ifade eden Castro, fiziksel durumunun Devrim Meydanı’ndaki gösterilere katılmaya el vermediğini belirterek kutlamalara katılamadığı için tüm Kübalılardan özür diledi. Kendisini meydandaki kutlamalarda görmeyi bekleyen Kübalıları hayal kırıklığına uğrattığı için üzgün olduğunu dile getirdi.

Yönetim kadroları gençleşiyor
Kongre, Raúl Castro’nun açılış konuşması ile başladı. Raúl’ün konuşmasında oldukça dikkat çeken nokta, politikacıların görev sürelerinin sınırlandırılması oldu. PCC, siyasi liderlerin görev sürelerinin 5 yıllık iki dönemle sınırlandırılmasını gündemine aldı. Raúl, ülke siyasetinde öne çıkan isimlerin ve yönetim kadrolarının gençleşmesi gerektiğine dikkat çekti.

Siyasi yetkinin 5 yıllık iki periyod ile sınırlı tutulması Raúl’ün 10 yıldan daha uzun süre devlet başkanlığı görevi yürütemeyeceği anlamına geliyor.
Raúl Castro hükümetinde 70 yaşın üzerinde birçok bakan görev yapıyor. Domuzlar Körfezi’nde, Sierra Dağları’nda savaşan çok sayıda devrimci bugün ileri yaşına rağmen devlet kademelerinde rol üstleniyor. PCC’nin yeni kararı, bütün bu isimlerin görevlerine son verileceği anlamına geliyor.
Bu kararla Küba, geçmiş kuşakların deneyimlerinden devraldıklarıyla ülkeyi yönetecek genç öncüler yetiştirmeyi gündemine alıyor.

Yeni ekonomi modeli tartışılıyor
Kongrede ülkenin ekonomi politikasına yön vermek üzere yeni arz talep dengeleri yaratılması, ada ekonomisinin yerel ekonomiler bütününe dönüştürülmesi gibi konular da değerlendirildi.

Castro, şu anda merkezileşmiş bir ekonomik sistemden adem-i merkeziyetçi bir ekonomiye geçişe ihtiyaç duyulduğunu, bu geçişte kamu kurum ve şirketlerinin rolünü tartışırken bürokratizmin her türlüsünden uzak durmak gerektiğinin altını çizdi.

Raúl Castro, ev ve araba satışlarının serbest bırakılmasının ne gibi sonuçlar doğuracağına dair çalışmalar yürütüldüğünü, bu konunun da masaya yatırıldığını belirtti. Ancak şu aşamada özel mülkiyetin söz konusu olmadığını vurguladı.

Komisyonlar kuruldu
Ekonomik ve sosyal dönüşümler için çalışmak üzere farklı başlıklarda beş komisyon görevlendirildi. Komisyonların çalışma alanları, makroekonomi politikası, yatırım politikası, bilim ve teknoloji politikası, çevre politikası ve uluslararası ekonomi politikası olarak belirlendi.

Raúl Castro ayrıca kongrede alınacak kararların uygulanması yönünde azami gayret gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

(soL - Dış Haberler)