Komünist partilerden ortak 1 Mayıs açıklaması

Farklı ülkelerden komünist ve işçi partileri tarafından yapılan ortak açıklamada, bu yılki 1 Mayıs gösterilerinde kapitalizme ve emperyalizme karşı mücadele çağrısı yapıldı. Açıklamada işçi sınıfının "uzlaşma" yoluyla kazanamayacağı, hak alma mücadelesiyle sosyalizm hedefinin birbirinden ayrılamayacağı vurgulandı.

Dokuz ülkenin komünist ve işçi partileri tarafından yapılan ortak 1 Mayıs açıklamasında, krizi bahane ederek işçi sınıfına saldıran sermayeye ve emperyalist savaşlara karşı mücadele çağrısı yapıldı. 1 Mayıs'ı ve dünya işçi sınıfının verdiği mücadeleleri kutlayan ve bütün 1 Mayıs gösterilerine dayanışma mesajı gönderen açıklamanın altında şu partilerin imzası bulunuyor: Yunanistan Komünist Partisi, İspanya Halkları Komünist Partisi, Litvanya Sosyalist Partisi, Lüksemburg Komünist Partisi, Meksika Komünist Partisi, Macaristan Komünist İşçi Partisi, Ukrayna Komünistler Birliği, Rusya Komünist İşçi Partisi - Devrimci Komünist Partisi ve Türkiye Komünist Partisi.

İşçi sınıfı toplumsal gelişmenin itici gücü olmayı sürdürüyor
İşçi sınıfının temel üretici güç olarak nicelik ve nitelik bakımından gelişmeye devam ettiğini vurgulayarak başlayan açıklama, işçi sınıfının toplumsal gelişmenin itici gücü olmayı sürdürdüğüne dikkat çekiyor. Bu nedenle işçi sınıfının tarihsel misyonunun, üretim araçlarının özel mülkiyetine, insanın insan tarafından sömürülmesine ve sınıfların varlığına son vermek olduğunu belirtten açıklama, başka hiçbir toplumsal gücün bu rolü yerine getiremeyeceğinin altını çiziyor.

Kriz, kapitalizm tarihsel sınırlarına geldiğini bir kez daha gösterdi
Bugün yaşanan kapitalist ekonomik krize değinen açıklamada, kapitalizmin bir kez daha bütün dünyada milyonlarca işçiyi yoksulluğa, sefalete, işsizliğe ve acıya mahkum ettiği vurgulanıyor. Açıklamada bütün bunların günümüzde yaşanan kriz döngüleriyle, savaşlarla, pazar paylaşımlarıyla ve sermayenin kaynaklara el koymasıyla açıkça görüldüğü ifade ediliyor.

Kapitalizmin yaşadığı krizlerin, sistemin tarihsel sınırlarına işaret ettiğini belirten açıklamada, işçi sınıfının kapitalist üretim biçiminin "mezar kazıcısı" olmayı sürdürdüğüne dikkat çekildi. İşçi sınıfının tarihteki devrimci rolünü yerine getirebilmek için "kendi için sınıf" olarak örgütlenmesi gerektiğini belirten açıklamada, bunun için de devrimci partinin kurulması ve güçlenmesi gerektiği vurgulandı.

"Toplumsal uzlaşma" değil, sosyalizm ve işçi sınıfı iktidarı hedeflenmeli
Açıklamada reformist güçlerin iddiasının aksine, "toplumsal uzlaşma" ve "toplumsal barış" şeklinde adlandırılan çizgiyle işçi sınıfının başarı elde edemeyeceğine dikkat çekildi. Yıllardır yaşanan olumsuz deneyimler sonucunda, bu çizgi nedeniyle sendikaların düzen tarafından asimile edildiği ve bunda ana sorumluluğun sosyal-demokrat ve oportünist güçlerde olduğu belirtildi. Açıklamada kapitalizmin bugün işçi sınıfının on yıllar boyunca elde ettiği en temel kazanımları bile geri almaya çalışmak zorunda olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada ayrıca halk düşmanı uygulamalara karşı verilen ekonomik ve sosyal haklar talep eden mücadelenin sosyalist-komünist bir toplum kurma mücadelesinden ayrılamayacağı vurgulandı. Bu nedenle, ekonomik, toplumsal ve siyasal kazanımlar elde etmek için verilen mücadelenin kapitalist barbarlığı sona erdirmek için verilen mücadeleyle, işçi sınıfının kendi iktidarını kurma mücadelesiyle güçlü bağlara sahip olduğuna işaret edildi.

Bu yıl düzenlenecek bütün 1 Mayıs gösterilerine dayanışma mesajı gönderen açıklamada, sermaye egemenliğinin, kapitalist barbarlığın sona erdirilmesi ve sosyalizm için verilen mücadeleyi yükseltme sözü verildi. Açıklamada aynı zamanda AB ve diğer emperyalist ülkelerdeki anti-komünizme ve çifte standartlara karşı bütün toplumsal kesimlerin sesini yükseltmesi gerektiği vurgulandı. Açıklamanın sonunda, halkların katledilmesine neden olan emperyalist müdahele ve savaşlara karşı ve sömürüsüz ve savaşsız bir dünya kurulması için mücadele çağrısı yapıldı.

(soL - Haber Merkezi)