KKE'den Kıbrıs açıklaması: Türkiye provokasyon peşinde

Yunanistan Komünist Partisi, AKP hükümetinin son zamanlarda attığı adımları Kıbrıs halkına yönelik bir provokasyon olarak nitelendirirken, adada "garantör" olan AB ve ABD'nin pozisyonlarının "yok hükmünde" olduğunu söyledi.

(soL - Haber Merkezi) Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Basın Bürosu, Türkiye hükümetinin son haftalarda Kıbrıs'a yönelik yaptığı hamlelerin "provokasyon" olduğunu söyledi.

KKE Basın Bürosu’nun açıklaması şöyle:

"Türk hükümetinin Kıbrıs’a karşı gerilimi tırmandırmaya dönük eylemleri, özellikle Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) sondaj maksadıyla deprem araştırmalarını sürdürmesi ve denizcilere dönük olarak yayımlanan "Türkiye’nin Aralık sonuna kadar ilgili bölgeleri ‘kapattığı’" yönündeki direktifler Kıbrıs halkına dönük bir provokasyondur. Bu eylemler, Türk istila ve işgalinin sonuçlarını adanın daha geniş bölgesine yayma mantığının devamı yönünde hareketlerdir.

"Kıbrıs haklarının" ve Kıbrıs sorununun çözümü konusunda garantör durumda olan ABD ve AB’nin pozisyonu yok hükmündedir ve sürekli olarak kendi içinde çelişmektedir.

Kıbrıs sorunu uluslararası bir sorundur, istila ve işgal sorunudur. Bu sorunun altında ABD, NATO ve bölgedeki daha genel emperyalist planların imzası bulunmaktadır.

KKE, emekçileri Türkiye’nin provokasyonunu lanetlemeye ve Kıbrıs halkı ile dayanışmaya, birleşik, bağımsız ve tek egemenlik altında, tek tip vatandaşlık ve uluslararası temsiliyete sahip, yabancı üslerden ve askeri kuvvetlerden arındırılmış, yabancı garantör ve hamilerin olmadığı bir Kıbrıs talebiyle mücadeleye çağırmaktadır."