Ernesto'ya selam...

Doğumunun 82'nci yılında Arjantinli, Kübalı, Bolivyalı, Afrikalı devrimciyi, dünya halklarının yürekli evladı Ernesto Che Guevara'yı anıyoruz.

14 Haziran 1928'de Arjantin'de doğduğunda, kaderini dünyanın tüm halklarıyla birleştirecek rotayı herhalde kimse tahmin edemezdi. Onu ülkesinden öteye, önce Latin Amerika, sonra da tüm dünyaya bağlayacak olan bir arkadaşıyla üzerine atlayıp sınırları aştığı motorsikleti değil, yoluna baş koyduğu devrimci mücadele oldu.

Gözünü budaktan sakınmadan, nerede ezilenlerin mücadelesi varsa elinden geleni yapmak üzere harekete geçen Ernesto Guevara, ya da Arjantin aksanlı konuşmasıyla dalga geçen Kübalı yoldaşlarının dediği gibi Che, en fazla umudu temsil etti kendinden sonra gelen devrimci kuşaklar için... Elinde tüfeğiyle Sierra Maestra'da Batista ordularına karşı çarpışan yiğit doktor, merakı bitmeyen bir kitap kurduydu... Teoriyle ilgilendi, fırsat buldukça her konuda görüşlerini kağıda aktardı.

Tüm yaşamıyla, dünya halklarının kalbinde değişmez bir yer kazandı Che, Bolivya'da ABD destekli ordunun kurşunlarıyla can verinceye kadar süren yaşamıyla...

(soL)


Silvio Rodriguez - La Era Está Pariendo Un Corazón