Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde Komünist Parti kuruldu

Ukrayna’nın doğusunda Donbas bölgesinde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk'te Komünist Parti kuruldu. Ukrayna Komünist Partisi’nde örgütlenmek yerine yeni bir partinin kurulması, bölgedeki komünistlerin DHC’nin Ukrayna’dan ayrılma iradesini desteklediklerine işaret ediyor.

(soL - Haber Merkezi) Ukrayna’nın doğusunda yaşanan krizin önemli taraflarından Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde (DHC) Komünist Parti kuruldu. Kuruluş kongresini dün gerçekleştiren partinin liderliğine, DHC Yüksek Konseyi Başkanı Boris Litvinov getirildi. Litvinov, önümüzdeki haftalarda gerçekleştirilecek seçimlerde komünistlerin şu anki DHC Başbakanı Alexander Zakharçenko’yu destekleyeceğini açıkladı.

Geçen yıl Ukrayna’nın başkenti Kiev’de patlak veren AB yanlısı gösterilerle Devlet Başkanı Yanukoviç’in düşürülmesinin ardından ülkenin doğusuna kayan kriz sırasında tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti, tarihsel olarak da, son dönemde yaşanan kriz ve çatışmalar sırasında da komünistlerin güçlü olduğu bir bölge olarak biliniyor. Geçen yıldan bu yana özellikle ülkenin batı bölgelerinde etkisini artıran neo nazi örgütlerin bu bölgelerde Ukrayna Komünist Partisi’ni (UKP) etkisizleştirmesiyle birlikte komünistler kendilerini ülkenin doğusundaki ayrılıkçı mücadelede hissettirmeye başlamıştı. Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde komünistlerin UKP’nin varlığı sürdüğü halde yeni bir komünist parti kurmaları, DHC’nin Kiev’den ayrılma iradesinin arkasında durduklarına işaret ediyor.