Chavez komünistlerle diyalog kuruyor

Seçimler öncesinde PSUV, PCV ve PPT arasında diyalog süreci başlatılıyor.

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, seçimler öncesinde ülkedeki sol partilerle diyalog arayışına girdi.

Venezuela'da gelecek yıl Eylül ayında yapılacak genel seçimler öncesinde, liderliğini yürüttüğü Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi'ne (PSUV), ülkenin önde gelen sol partileri Venezuela Komünist Partisi (PCV) ve Herkes İçin Vatan Partisi (PPT) ile diyalog kurma çağrısında bulunan Chavez'in önerisi, sol partilerce memnuniyetle karşılandı.

PCV Genel Sektreteri Oscar Figuera, Chavez'in diyalog önerisini memnuniyetle kabul ettiklerini belirterek, sol partiler açısından en büyük stratejik öneme sahip başlığın "ortak liderlik için alan yaratılması" olduğunu söyledi. Partiler arası diyaloğun seçim gündeminin ötesine geçmesi ve Bolivarcı devrim sürecinin karşılaştığı zorlukları ele alması gerektiğini savunan Figuera, Kolombiya'nin ABD yönetimiyle kurduğu, ABD ordusuna Kolombiya topraklarında diplomatik dokunulmazlıkla harekat yapma hakkı tanıyan ittifakı hatırlattı. PCV Genel Sekreteri, "Emperyalizmin kıtadaki halklara ve ilerici hükümetlere karşı yürüttüğü gerici saldırının" Venezuela'daki tüm halkçı güçlerin işbirliğini gerektirdiğini dile getirdi.

PCV, Chavez'in önderliğinde yürüyen devrimci süreci desteklemesine karşın, 2007 yılında kurulan PSUV'a katılmayı reddetmiş ve PSUV yöneticilerini işçi hakları gibi önemli bir gündem başlığını göz ardı etmekle suçlamıştı. PCV ve PPT'nin 2008'deki eyalet ve belediye seçimlerinde PSUV'u desteklemeye yanaşmayarak kendi adaylarını göstermeleri üzerine Chavez söz konusu partileri "hain", "kaçak" ve "karşı-devrimci" diye niteleyerek, "haritadan silmekle" tehdit etmişti.

PSUV'un, hafta sonu Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenecek olan 11'inci Uluslararası Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı'yla neredeyse çakışacak şekilde bir uluslararası sol partiler toplantısı düzenlemesi dikkat çekti. Söz konusu toplantının ve sol partilerle diyalog girişiminin önümüzdeki haftalara yapılacak olan PSUV kongresini nasıl etkileyeceği ise belirsizliğini koruyor.

(soL - Dış Haberler)